Gündem ‘Milletimizi rencide eden haksız eylemin rövanşıdır’

‘Milletimizi rencide eden haksız eylemin rövanşıdır’

05.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eminönü’nde iki Amerikan askerinin başına çuval geçiren İşçi Partisi Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin 10 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanmasına dün başlandı.

‘Milletimizi rencide eden  haksız eylemin rövanşıdır’

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya 13 tutuksuz sanıktan 12’si katıldı. Amerikan askerlerine fiziken darp edici, yaralayıcı müdahalede bulunmadıklarını belirten sanıklar, “2003 yılında Süleymaniye’de gerçekleşen askerlerimizin başına çuval geçirme olayını protesto amacıyla Anayasa’nın bize vermiş olduğu protesto hakkımızı kullandık.
Planlı bir eylem gerçekleştirmedik. Basın açıklaması için Eminönü’ne gitmiştik. Askerlere karşı eylem yapma planımız yoktu. Eylem rekfleks halinde gerçekleşmiştir. Eylemimiz tam bağımsız Türkiye idealine uygun olarak barışçıl şahıslara yönelik herhangi bir yaralama, mala zarar verme ve kastı gütmeden yapılan bir protestodur. Milletimizi rencide eden haksız bir eylemin rövanşıdır” şeklinde ifade verdi.

Askerleri Balyoz avukatı savundu
ABD’li askerleri ise Balyoz davasında bazı sanıkların da avukatlığını yapan Abdullah Kaya temsil etti. Mahkeme arasında sanıkların avukatı Tayfun Taşlıoğlu, askerlerin avukatı Kaya’ya tepki göstererek “Seninle aynı mesleği yaptığım için utanıyorum” diye bağırdı.
Mahkeme ise ilk ara kararında duruşmaya katılmayan Çağdaş Cengiz hakkında zorla getirilme kararı verdi. Ayrıca mahkeme Ankara’da bulunan ABD Savunma Ateşeliği’ne davetiye çıkararak tanık ve müştekilerin Ankara’da talimatla ifade vermesi yönünde karar tahsis etti. Dosyada mevcut 3 adet CD’de bulunan görüntü ve fotoğraflarının bilirkişi tarafından incelenmesine de karar verilerek duruşma 6 Mayıs tarihine ertelendi.

Yazarlar