Gündem 'Minecraft'a dava yolda!

'Minecraft'a dava yolda!

11.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bilgisayar oyunu Minecraft'ın şiddet içeren bölümlerinin çocuklar için uygun olmadığı gerekçesiyle, bazı bölümlerine erişimin engellenmesi için mahkemeye başvuracak...

Minecrafta dava yolda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çocukların gözdesi olan bilgisayar oyunu Minecraft ile ilgili incelemesini tamamladı. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün oyunla ilgili yazdığı raporda şöyle denildi:
"Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur", "Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir", "Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir", "Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor", "Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir."

Erişim engeli talebi
Bakanlığın hukuk müşavirliği, gönderilen rapor doğrultusunda oyundaki şiddet içerikli kısımlara erişimin engellenmesi talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. Mahkemeye oyundaki şiddet içeren öğelerin resim, grafik ve videoları da sunularak, ilgili kısımlara kullanıcıların erişiminin yasaklanması talep edilecek. Bakanlık yetkilileri, oyunun tamamının değil, yalnızca şiddet içeren kısımlarına erişimin engellenmesini isteyeceklerini vurguladı.
Mahkeme, bakanlığın talebini uygun görüp, erişimin engellenmesine karar verirse, bakanlık kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Türkiye Bilişim Derneği ile paylaşacak. Karar doğrultusunda gereken işlemler BTK tarafından yürütülecek.

Yazarlar