Ekonomi ‘Moody’s açıklaması adeta bir saldırı’

‘Moody’s açıklaması adeta bir saldırı’

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, “Türk bankacılık sisteminin aktif kalitesinin bozulacağı” yönündeki açıklamasının rasyonel bağlamda hiçbir geçerliliği olmadığını vurguladı.

‘Moody’s açıklaması adeta bir saldırı’

Canikli, dün 9. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. Kredi Garanti Fonu kefaletiyle reel sektöre 250 milyar liralık destek sağlanacağını açıkladıklarını anımsatan Canikli, bu tedbirle de bankaların aktiflerinde bir sorun yaşanmasının önüne geçtiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

“Bu gerçeğe rağmen Moody’s’in böyle bir değerlendirme yapması rasyonel hiçbir temele dayanmamaktadır, rasyonel değilse o zaman subjektiftir, adeta bir saldırıdır” diyen Canikli, öte yandan kısa süre önce Avrupa Komisyonu’nun Türk bankacılık sisteminin AB ile uyumlu olduğunu açıkladığını ve daha önceden şirket olarak gördüğü Türk bankalarını artık banka olarak kabul ettiğini hatırlattı.

‘Başarılı olamazlar’

Moody’s’in açıklamasının, Türkiye’ye yönelik oluşturulmaya çalışılan algının bir parçası olduğunu, ancak başarılı olunamayacağını ifade eden Canikli, “Hatta, en uç nokta şu... Her şey açık konuşuluyor zaten, her şey açık yapılıyor. İşte müttefiklerimiz de terör örgütü PYD’yi açıkça destekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin güneyinde birisi etnik temele dayalı, diğeri ise mezhepsel odaklı iki devletçik oluşturulmaya çalışıldığını en ufak bir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde gördüklerini söyledi. Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi coğrafyanın sınırlarının yeniden şekillendirilmeye çalışıldığını belirten Canikli,şunları söyledi:

“Türkiye’nin güneyinde birisi etnik temele dayalı, diğeri ise mezhepsel odaklı iki devletçik oluşturulmaya çalışıldığını bugün en ufak bir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde görüyoruz. Böyle bir şekillendirmeye, yeniden yapılandırmaya ya da bölgede böyle bir operasyona itirazımız var. Bu itirazımızı da her noktada, her araçla ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye’nin aleyhine olan bir durumun engellenmesi sadece sözlü politikalarla sağlanamaz. Daha aktif, belirleyici, rasyonel adımlar atılması gerekiyor. Bunun sonucu olarak Türkiye, Suriye’de mücadele veriyor, Irak’ta var.”