Gündem ‘Öcalan’ gerginliği

‘Öcalan’ gerginliği

16.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin 16. yıldönümü nedeniyle bazı kentlerde miting ve gösteriler düzenlendi.

‘Öcalan’ gerginliği


Diyarbakır’da Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilişinin 16. yılı nedeniyle miting izni verildi. DPB önünde ellerinde Öcalan posterleriyle toplanan kalabalık İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. Çevik kuvvet, kalabalığın geçtiği güzergahta geniş önlem alırken, havadan polis helikopterleri eylemcileri izledi. Güvenlik güçlerine taş atmak isteyen çocuklara yürüyüşe katılanlar müdahale etti. Yaklaşık 5 bin göstericinin katıldığı miting olaysız sona ererken, akşam saatlerinde göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Ara sokaklar çöp konteynerleri ile kapatıldı. Birçok yolun kapanması nedeniyle havaalanına gidemeyen yolcular uçaklarını kaçırdı.

Haberin Devamı

1 polis yaralandı

Diğer kentlerde yaşanan olaylar ise şöyle:

Şırnak’ın İdil ilçesindeki gösterilerde ise güvenlik güçlerine havai fişek, taş ve molotofkokteyli ile saldırıldı. Yaralanan polis memuru Uğur Güneş (27) ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi. Şırnak’ta önceki gece de gösterilere katılan 17 kişi gözaltına alındı.

Van’da da HDP öncülüğünde düzenlenen mitinge HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, DBP ve HDP’li yöneticiler ile aralarında STK temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Kepenkler açılmadı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gösteri toplanan yüzleri kapalı grup, bazı cadde ve sokakları çöp konteynerleri, taş ve tekerleklerle trafiğe kapatarak, güvenlik güçlerine taşlarla saldırdı. 10 kişi gözaltına alındı.

Siirt, Batman ve Tunceli’de de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı. Mardin merkezde işyerleri açık olduğu halde Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Mazıdağı ve Ömerli ilçelerinde de kepenkler protesto amaçlı kapalıydı. Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde esnaf protesto amaçlı kepenk açmadı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yüzleri maskeli 50 kişilik grup, lastik yakarak yolu trafiğe kapattı. Polis ekipleri grubu su ve biber gazıyla müdahale etti. Olaylarda cadde savaş alanına dönerken olaylara karıştıkları gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yazarlar