Gündem ‘Osmanlıca dersi için ciddi sayıda talep var’

‘Osmanlıca dersi için ciddi sayıda talep var’

19.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 19. Milli Eğitim Şûrası’nda, Osmanlıca’nın imam hatip liselerinde zorunlu, diğer liselerde de seçmeli olarak okutulması yönünde alınan tavsiye kararına ilişkin dikkati çeken bir açıklama yaptı.

‘Osmanlıca dersi için ciddi sayıda talep var’


TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2015 bütçesine ilişkin konuşan Avcı, Şurada alınan 185 tavsiye kararının tartışılmadığını, sadece Osmanlıca’ya odaklanıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı on yıldan beri sosyal bilimler liselerinde Osmanlıca’yı zorunlu ders olarak zaten okutuyor. Oradan aldığımız birikim, deneyim, uygulamalardan çıkardığımız örneklemeler üzerinden bunun yaygınlaştırılması konusunda komisyonda bütün okullara, ortaöğretim okullarına yaygınlaştırılması için bir tavsiye kararı önerisi geldi.

Altyapı vurgusu
Genel Kurul’da bu, özellikle nitelikli öğretmen temininde karşılaşılabilecek sorunları göz önüne alarak şimdilik -sosyal bilimlerde de zaten zorunlu- Anadolu imam-hatip liselerinde zorunlu olsun, diğerlerinde bir süre daha seçmeli devam etsin, gerekli altyapı sağlandıktan sonra oralarda da... Belki zorunlu yapmaya da gerek yok çünkü zaten bu derslere ciddi bir talep var. Ayrıca bizim halk eğitim merkezlerinde açtığımız kurslar var. Buralardaki Osmanlıca, Osmanlı Türkçesi kursu gören, sertifika alan vatandaşlarımızın sayısı da 175 bin bu sene itibarıyla. Bu Osmanlıca tartışmalarının en güzel tarafı o oldu. Bu harflerin, Arap alfabesinde olmayan pek çok başka Türk harfleri ihtiva ettiği, 1928’den önce sekiz yüz sene boyunca bu harfleri kullandığımızı, Nutuk da dâhil olmak üzere, orijinalinde bu harflerle yazıldığını milletçe bir kere daha hatırlamış olduk.”