Gündem ‘Pipo’yla bütün sohbetler gerçek!

‘Pipo’yla bütün sohbetler gerçek!

17.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıllı telefonların bağımlılık yarattığı günlerde, bir grup gencin geliştirdiği uygulama gerçek iletişimin önünü açıyor. Sosyal medyayı bir araca dönüştüren Pipo, ortak ilgi alanlarına sahip insanları buluşturuyor

‘Pipo’yla bütün sohbetler gerçek

Sosyal medya ve cep telefonu uygulamaları, insanlarla ilişki kurma şeklimizi dönüştürürken, ‘sanal’ ilşkiler ve arkadaşlıkları da beraberinde getirdi. “Pipo” adlı yeni bir uygulama ise, sanal ortamı bu kez sadece bir aracı olarak kullanarak gerçek sohbetler ve gerçek arkadaşlıklar bulmanızı amaçlıyor. Pipo, “Tinder” gibi ‘çöpçatanlık’ uygulamalarından farklı olarak sadece sanattan sinemaya, iş fırsatlarından yeme içmeye kadar farklı konularda sohbet etmek isteyen insanları buluşturuyor. Aklınıza bir soru düştüğünde, bir konu hakkında daha fazla bilgi almak istediğinizde, bir filmden çıkıp onun hakkında bir çift laf etmek istediğinizde Pipo size gereken desteği sunuyor. Pipo’nun ardında ise bir grup Türk genç bulunuyor. Pipo’nun şu an en aktif olarak kullanıldıkları yerler ise İstanbul ve Tokyo. Nisan başında Apple Store’a katılan yeni uygulama Pipo’nun yaratıcıları İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri Emin Erenoğlu ile Fatih Uslan, kurucularından Sadi Etkeser, Pipo takımından Samet Altunhan ve Aysel Mehdiyev ile konuştuk.

‘Saat belirle, buluş’

- Pipo nedir, nasıl kullanılır?

Emin Erenoğlu: Pipo, insanların sosyal ağlar üzerinden değil, gerçek hayatta bir araya gelerek istediği konu hakkında konuşmalarını sağlayan bir platform. Uygulamanın içerisinde 120’yi aşkın kategori var. Mimarlıktan yogaya, antropolojiden müziğe herkesin ilgi alanları için farklı konular var. Seçtiğiniz bir konuyla ilgili “anons” oluşturarak, insanları davet ediyorsunuz. Örneğin bir film izlediniz veya bir turist olarak İstanbul’a geldiniz ve Türk yemekleri konusunda yardım istiyorsunuz. Belirlediğiniz konu hakkında bir anons oluştururak, müsait olduğunuz saatleri belirtip bir buluşma organize ediyorsunuz.

Pipo, bir şehirde yaşayan insanları “komün” haline getirebiliyor.

Fatih Uslan: Pipo’nun en pratik özelliği hızlı olması. Konular çok çeşitli. Sadece çok sıkıldığınızda ve bir kahve içmek için de bir pipo açabilirsiniz ve insanlarla buluşabilirsiniz. Pipo adını, Rene Magritte’ın ‘Bu bir Pipo Değildir’ isimli tablosundan etkilenerek, akılda kalıcılığını ve uluslararası platformda telaffuzunu da düşünüp seçtik.

Sadi Etkeser: Son yıllarda sosyal medya kullanımıyla birlikte insanlar akıllı telefonlara bağımlı hale geldi. Saatlerce Twitter, Facebook, Instagram karıştırabiliyoruz. Ancak aynı durum Pipo için geçerli değil. Pipo kullanırken saatlerinizi harcamanıza gerek yok.

‘Amaç bariyerleri aradan kaldırmak’

- Pipo fikri nasıl ortaya çıktı?

E.E: Bir gün Fatih’le (görüşmeyi gerçekleştirdiğimiz) kafede otururken ortaya çıktı. Tamamen spontane ve kendi kişisel isteklerimiz doğrultusunda karar verdik. Uzun zamandır kendi aramızda yalnız kaldığımız zaman bazı şeyleri konuşamamaktan dert yanıyorduk. O sırada dışarıda yalnız başına bir adam oturuyordu. Benden kalem isteyip ardından bir soru sordu. Kısacık bir iletişim kurduk ve öylece bitti. İçeri girdiğimizde bana bir anda “dank etti”. Belki de o adamla konuşabileceğimiz bir sürü ortak ilgi alanımız vardı. Belki sinemayla ilgili saatlerce konuşabilecektik. Ama bunu sosyal hayattaki “görülmeyen bariyerler” mümkün kılmadı. Bizim amacımız da biraz bunu ortadan kaldırmak. İnsanları birbirine bağlayan en temel hislerden biri ortak sevgiler, hobiler... Fakat kimi zaman ortak zevklerimiz olan insanları bulmakta zorluk çekiyoruz. Veya farklı insanlara ulaşmak istiyoruz. Bizde bu fikirlerden yola çıkarak Pipo’yu geliştirmeye karar verdik.
F.U: Pipo’nun doğuş hikayesinde olduğu gibi kalem bir “sosyalleşme” aracı olabiliyor. Pipo’da bu “araç” ise ilgi alanlarımız. Hayata dair merakımız, arayış içerisinde olduğumuz konular; Pipo’nun temelini oluşturuyor. Kiminle buluşacağınız, ne konuşacağınız hepsi bu merak üzerine kurulu.

İstanbul’da 300 buluşma

- Pipo yurtdışında aktif mi?
E.E: Pipo’nun en yaygın olarak kullanıldığı ülkeler Türkiye ve Japonya. Japonya’nın başkenti Tokyo’da uygulamalayla çok ilgilendiler ve bizimle iletişime geçerek orada da Pipo’yu aktif hale getirdiler. Tokyo’da Pipo’nun 3 binden fazla kullanıcısı var. Buluşmalar gerçekleşiyor. İstanbul’da da bugüne kadar 300 buluşma organize edildi. Şu an uygulamının Japonca ve Türkçe versiyonları için uğraşıyoruz.
- Aysel Mehdiyev: Neden Tokyo derseniz, Japonlarda tanımadıkları insanlarla kaynaşma kültürü çok yaygın. Ancak Pipo’nun bu başarısı bize de süpriz oldu.

- Uygulamanın “güvenilir” olmasını nasıl sağlıyorsunuz?
S.A: Güvenlik konusunda çok sıkıyız. Uygulamada kişisel bilgilere yer verilmiyor. Buluşma için, sadece kamuya açık alanların kullanılmasına izin veriyoruz. Ayrıca referans sistemi de kullanıcıların güvenilirliği konusunda bilgi almanıza yardımcı oluyor.