Gündem ‘Romanları sanatla muhafaza edeceğİz’

‘Romanları sanatla muhafaza edeceğİz’

18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

5 yaşındaki çocuğun tek nota dahi bilmeden çok rahat keman çaldığına ya da bir kız çocuğuna “Söyle” denildiği anda darbuka çalıp nefis -acılı- şarkı söylediğine Sulukule’de şahit olabilirdiniz. Romanların genlerine kazılı müzik kültürlerini gözlemleyebileceğiniz İstanbul’daki önemli yerlerden biriydi.

‘Romanları sanatla muhafaza edeceğİz’


Bugün burası kentsel dönüşümle beraber modern binalarn olduğu, neredeyse Romanların kalmadığı bir mahalle. Bu nedenle kentsel dönüşüm projeleri içinde en çok eleştirilenlerden biri yine Sulukule kentsel dönüşüm projesi oldu.
Yapılan tüm eleştirileri değerlendiren ve projenin başından beri akıllarında olduğunu belirten Fatih Belediyesi, buradaki müzik birikimini kuşaktan kuşağa aktarılmasını amaçladıkları Sulukule Sanat Akademisi’ni açtı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule’nin tartışılabilir bir proje olduğunu söyleyerek sanat akademisi fikrinin nasıl geliştiğini ve aynı zamanda yeni başlattıkları ‘Her Okula Bir Orkestra’ projesini anlattı. Demir, şunları söyledi: “Sulukule, 2005’te başlattığımız bir proje. Şu anda her yerde kentsel dönüşüm konuşuluyor. Kentsel dönüşüm konuşulmadığı zamanda başlatılmış ve yerinde gerçekleştirilmiş, bitmiş tek projeydi. Fiziki şartlar bitti tamam. Ama hiç öngöremediğimiz bir Suriye çıktı ortaya. Bakıyoruz şimdi de Suriyelilerle karşı karşıyayız. Ne kadar sürer, bilmiyoruz.”

‘Eğitim amaçlı bir yer’
Sulukule Sanat Akademisi düşüncesinin Sulukule projesinin başından beri olduğunu söyleyen Demir, “Romanları burada kendi topraklarında muhafaza edeceğiz. Roman çocuklarının yeteneklerinin heba olması yerine eğitim alabilecekleri bir yer olsun istedik. Hem ekonomik olarak onları destekledik, hem de sosyal destek verdik” dedi.

Haberin Devamı

Her sınıfa akıllı tahta

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, klasik bir eğitimin çocuklara fayda sağlamayacağını söylüyor: “Çocuklardan sadece yüksek puan beklemenin doğru olmadığına inanıyorum. Eğitimde fırsat eşitliği adına ‘akıllı tahta’ başlattık. Her sınıfa ‘akıllı tahta’ koyduk. Sonra o, Türkiye projesi oldu. Şu anda 4 okulda pilot uygulamanın başlayacağını, yıl sonuna kadar hedeflerinin 8 okula çıkmak olduğunu söyleyen Demir, “100-150 kişilik bir çocuk orkestrası oluşturmayı ve açıkhavada bir konser düzenlemeyi hedefliyoruz. Mayısta Sultanahmet’te Sokak Sanatçıları Festivali düzenleyeceğiz. İlk kez duyuruyoruz” dedi.