Gündem ‘Saldırının DAEŞ adına yapıldığı çok net’

‘Saldırının DAEŞ adına yapıldığı çok net’

18.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Valisi Şahin ve Emniyet Müdürü Çalışkan basının karşısına geçerek operasyon hakkındaki soruları yanıtladı. Şahin, saldırının hangi örgüt adına yapıldığına ilişkin soruyu ‘DAEŞ adına yapıldığı net’ diye cevapladı

‘Saldırının DAEŞ adına  yapıldığı çok net’

Sabah saatlerinde İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan basının karşısına geçerek operasyon hakkında bilgi verdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısını Reuters, AP, CNN International dahil dünya medyasından kuruluşlar da canlı yayınlandı.
‘Ciddi bir çalışma’
Vali Şahin, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Saldırının olduğu o günden bugüne İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz çok ciddi, girift bir çalışma yürüttü. Esenyurt’ta yapılan bir operasyon ile bu menfur saldırının katili ve faili yakalanmış durumda. Fail Abdülgadir Masharipov. Kod adı Ebu Muhammed Horasani Abdulkavi. 1983 Özbekistan doğumlu bir kişi. Afganistan’da eğitim almış, 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir terörist. Ülkemize 2016 Ocak ayı içinde geldiği tahmin ediliyor. Operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı. Özel ekipler ile birlikte 2 bin polisimizi görev aldı. Konya, Hatay ve İzmir’de ve ilimizde istihbarat daire başkanlığımızın işbirliği ile ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi. Terörist önce Başakşehir’de bir ev kiralıyor. Olay gününe yakın bir iki gün içinde ev değiştirmek suretiyle kendisini gizlemeye çalışıyor. Olay günü de Zeytinburnu’ndan gelerek eylemini gerçekleştiriyor. Polisimiz çok ciddi bir çalışma yürüttü. Çalışma boyunca yaklaşık 152 adrese operasyon düzenlendi. 50 şahıs gözaltına alındı. 168 yabancı da yabancı terörist olma şüphesine binaen gerekli işlemler yapılmak suretiyle ilgili mercilere teslim edildi.”
“Terörist ile birlikte 197 bin ABD doları ele geçirildi. 2 tabanca ve şarjörü bunlardan biri havalı tabanca. 2 adet drone ve SİM kartlar diğer pek çok materyal ele geçirilmiştir. Terörist suçunu kabul etmiştir. Parmak izi de uyuşmuştur. Terörist ile birlikte 1 Iraklı erkek şahıs, 3 bayan Mısır, Afrika olmak üzere farklı ülkelerden onlar da gözaltına alınmış durumda. 5 adres dün takip edildi. Öğleden sonra 5 adrese yönelik operasyonlar artırarak devam ettiler. 5 adresten birinde ele geçirildi. Tabi ki olay günü yardım edenler var. Bunları değerlendiriyoruz. Sorgulama sonucunda açığa çıkacak.”
Vali Şahin, terörist ile birlikte drone’ların ele geçirilmesine ilişkin bir soru üzerine, “Henüz nerede nasıl kullanıldığına dair incelemeler devam ediyor” dedi.
Vali Şahin saldırganın ocak ayında Türkiye’ye illegal giriş yaptığını belirterek, “Doğu sınırlarımızdan yapıldığına dair elimizde kuvvetli tahminler var” dedi. Saldırının hangi örgüt adına yapıldığına ilişkin soru üzerine ise Vali Şahin, “Saldırının DAEŞ adına yapıldığı net” yanıtını verdi.

‘İğneyle kuyu kazar gibi’

Vali Vasip Şahin, bu tür operasyonlarda amacın suçluyu canlı ele geçirmek olduğunu vurgulayarak, “Yapılan işlem de buna matuf bir işlem, bir operasyondur. Bizim güvenlik kuvvetlerimiz zaten yasada da öyledir, mecbur kalmadıkça, gerekmedikçe silah kullanmazlar. Karşı taraf da silah kullanmadığı için bu operasyonda silah kullanmaya gerek kalmamıştır. Polis saldırının gerçekleştiği geceden itibaren ciddi çalışmalar yaptı ve saldırgan rahat hareket etmekte zorlandı. O geceden itibaren polisimiz, iğneyle kuyu kazar gibi gerçekten ciddi çalışmalar yaptı. O çalışmalar esnasında tabii rahat hareket edebilme imkânını da bulamadı doğrusu. Bizim değerlendirmemiz bu. Dolayısıyla yurt dışına kaçma imkanı bulsaydı belki kaçacaktı. Öyle tahmin ediyoruz” dedi. Emniyet teşkilatının başarılı operasyon nedeniyle ödüllendirilip ödüllendirilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Şahin, “Bu gayret devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır” diye konuştu.