Gündem ‘Sanatçıları küstürdüler’

‘Sanatçıları küstürdüler’

08.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uniq İstanbul’un Genel Müdürü Yücel, ‘Şan Tiyatrosu yandı, sonra AKM kapandı. Bu durum bunu yapabilecek sanatçıları küstürdü. Burayı açtığımızda prodüksiyon yapabilecek kişiler çok heyecanlandı’ dedi

‘Sanatçıları küstürdüler’

İstanbul’da kısa süre önce açılan Uniq İstanbul, proje aşaması 20 yıl kadar süren, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen alana yapılmış 62 dönümlük bir alana inşa edilen bir kültür sanat merkezi. 1200 kişilik konser salonuna, oditoryuma, sanat galerisine, müzeye ve açık hava sahnesine sahip Uniq İstanbul yaz ayları da dahil olmak üzere yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Şu sıralar UNİQ Açıkhava sahnesinde, sinema ve futbol seyircisini ağırlayacak olan Uniq İstanbul’un Genel Müdürü Sonay Yücel ile yeni projelerini konuştuk.

Haberin Devamı

-Uniq İstanbul’u ve yarattığı kimliği nasıl tanımlarsınız?

Uniq İstanbul, sanatın tüm dallarını seyirciye sunan bir mekân, bir kültür sanat kompleksi. Sinema, müzik, söyleşiler ve aklınıza gelebilecek sanat kavramının içine dâhil olabilecek her şeyi sunabilen bir alan olarak tanımlayabiliriz.

- Buranın diğer kültür sanat merkezlerinden farkı nedir?

Birçok farklı alanı içinde barındırabilen bir mekân burası. Şu an kullanımda olmayan AKM veya Şan Tiyatrosu gibi büyük bir tiyatro salonunun eksikliğini kapatmayı amaçlıyoruz. İstanbul’da burası gibi tüm kültür sanat faaliyetlerini bir araya getiren bir mekân yok. İşte buranın da ismi de o yüzden Uniq İstanbul. Eşsiz çünkü.

- Hedef kitleniz ne?

Burası çok farklı mekânları barındırdığı için geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz, ama öncelikle tabii ki sanatın iyi örneklerini seven kitleyi hedefliyoruz. Klasik müzik seven, caz dinleyen, tiyatroya giden; bunlara vakit ve para ayıran kitleyi hedefliyoruz. Seçkimiz de o kitleyi hedef alacak şekilde oluyor.

Haberin Devamı

- Altyapı, yeterlilik ve konfor açısından misafirlerine neler sağlayabilyor?

Mayıstan bu yana ağırladığımız yabancı sanatçılar, akustik yeterliliklerden ve teknik açılardan memnun kaldı. Güvenlik açısından hem İngiltere hem de Amerikan standartlarına uygun olarak aynı şeyler burada sağlanmış durumda. Dekorun sahneye ulaşımı, sanatçılara kulislerde sağlanan konfor, sahne arkasında olması gereken prova ve ısınma odaları, sanatçıların ağırlanması gibi olması gereken her şey burada mevcut.

- Etkinliklerden söz edecek olursak, önümüzdeki sezonlar için planlarınız neler?

Yurtdışındaki işleri getirmek gerçekten zor, getirebilen herkesi de tebrik etmek gerekiyor. Arkasında büyük sponsor desteği olmadan bu işlerin yapılması mümkün olmuyor. Getirilmeye kalkıldığında ise bilet fiyatlarına doğrudan yansıyor bu durum ve sürdürülebilir olmuyor. Dolayısıyla 1-2 günlük etkinlikler planlayabiliyoruz. İçinde dansın, tiyatronun, balenin veya konserlerin de olduğu işler... Bizi daha çok heyecanlandıran ise yerli prodüksiyonlar. Çok yetenekli oyuncularımız, yönetmenlerimiz, dekorcularımız, ışıkçılarımız var. Yıllar önce Şan Tiyatrosu yandı, sonra AKM kapandı... Bu durum bunu yapabilecek sanatçıları küstürdü. Burayı yeni açtığımızda burayı gezen o sanatçılar veya o prodüksiyonları yapabilecek kişiler çok heyecanlandı ve motive oldu. O büyük işleri yapmak için iştahları kabardı. Her sene burada en az iki büyük yerli prodüksiyonu sahneye koyuyor olacağız.

Haberin Devamı

‘Yazın boş durmak yok’

- Yaz döneminde bir açıkhava sinemasına ev sahipliği yapıyorsunuz...

Yaz döneminde boş durmak yok. Enerjimizi Açıkhava Sahnesi’ne vermiş durumdayız. 1500 kişilik oturma kapasitesine sahip, ayakta 3000 kişilik konserleri yapabildiğimiz bir sahne burası. BKM ve Başka Sinema işbirliğinde Pazartesi, Perşembe ve Pazar günleri sinemaseverleri ağırlıyoruz. Gerek Türk sinemasının güzel örneklerini gerek dünya sinemasının önemli filmlerini bir festival havasında seyirciye sunmaya çalışıyoruz. Bu ayın sonuna doğru tiyatro geceleri başlıyor.
İKSV’nin etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz; caz festivalinin iki konserini ağırlayacağız.