Gündem ‘Saygı duyuyorum ama içimde yangın var’

‘Saygı duyuyorum ama içimde yangın var’

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’de öldürülen Boğaziçi mezunu, Ağırnaslı’nın annesi konuştu: Kendi tercihi, saygı duyuyorum ama tabi içimdeki yangına bir şey yapmıyor...

‘Saygı duyuyorum ama içimde yangın var’

Kobani’de öldürülen Nejat Ağırnaslı’nın annesi Nuran Ağırnaslı, oğlunun Kobani’ye gittiğini Almanya’da yaşayan kayınbiraderinin sosyal medyada gördüğü ölüm haberiyle öğrenmiş. Anne Ağırnaslı, “Paramaz” kod adını kullanan oğlunun Beyazıt Meydanı’nda asılan Ermeni devrimci Madteos Sarkisyan’ın hayatından çok etkilendiğini söylüyor. Kobani’deki çatışmadan yaralı kurtulan bir kişiye göre, Ağırnaslı’nın öldürüldüğü mevkide IŞİD tarafından deneyimli Çeçen milisleri ile yine silah deneyimi olan 35 kişilik YPG cephesi karşı karşıya gelmiş. Anne Ağırnaslı, daha önceden silahla ilişkisi olmayan oğlunun sıcak cephede ve ön saflarda savaşmış olmasını, Şengal’de de bulunmuş olma ihtimali üzerinden değerlendiriyor. Bir de, ironik bir şekilde, domates keserken elini kanatabilecek kadar “sakar” olduğundan gülümseyerek bahsediyor ve hemen sonra ekliyor: “Yaptığı işi en iyi şekilde yapmak isteyen biriydi.”
Üniversiteye kadar Almanya’da okuyan Nejat, annesinin deyişiyle, ailesinin anlattığı devrimci hikayeler ile büyüyen ve “Polis işkencesinde ne yapıyordunuz?” gibi sorular soran bir çocukmuş.

Plazada iş istememiş
Oğlunun, KCK kapsamında gözaltına alındığı zaman kendisi için yürütülen kampanyalara tepki gösterdiğini aktaran anne Ağırnaslı, “Bu kadar ‘Beyaz Türk’ olduğumu bilmiyordum demişti. Savunmasını Kürtçe verememiş olmaktan rahatsız olmuştu” diyor. Nejat Ağırnaslı’nın Boğaziçi Üniversitesi’ne geçmesine neden olan etkenlerden biri ise Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde bir sınıf arkadaşının 12 Eylül döneminden söz açılınca, “Asker masker, bir şeyler olmuş” demesi olmuş. Arkadaşları, plazada çalışmak istemediği için Ağırnaslı’nın günde 8-10 saat çeviri yaptığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Devrimci olarak hatırlanmak isterdi

Kobani’de IŞİD geri püskürtüldükçe, cenazenin Türkiye’ye getirilme ihtimalinin arttığını söyleyen Nuran Ağırnaslı’nın son sözü ise, “Oğlum, enternasyonel bir devrimci olarak hatırlanmak isterdi” oluyor.

Yazarlar