Gündem ‘Şiddet 7’yi geçerse tsunami olabilir’

‘Şiddet 7’yi geçerse tsunami olabilir’

17.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bodrum’da önceki gün meydana gelen depremin yankıları sürüyor. Uzmanlar, artçı sayısının 70’i geçtiği bölgenin birinci derece deprem bölgesi içinde yer aldığına dikkat çekiyor.

‘Şiddet 7’yi geçerse tsunami olabilir’

Bodrum açıklarında önceki gün meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan hareketlilik endişe yarattı. İlk depremin ardından sadece Bodrum’da meydana gelen artçıların sayısı 70’i geçti. Gökova Körfezi’nde meydana gelen depremler de hesaba katıldığında 100’e yaklaşan deprem sayısı akıllara, “Daha büyük bir deprem meydana gelebilir mi?” sorusunu getirdi.
Uzmanlar bu konuda ikiye ayrılırken, Gökova Körfesi’nin Akdeniz’e açılan bölgesinde meydana gelecek 7’nin üzerinde bir depremin bölgede tsunami yaratacağı konusunda ise hemfikirler.

‘Canlılığın işareti’

Uzmanların Bodrum ve Gökova Körfezi’ndeki hareketliliğe dair görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Bölümü Başkanı): “Güneybatı Anadolu benim ihtisas konum, bütün faylarını biliyorum. Orası Güneybatı Anadolu’daki çok kritik yerlerden bir tanesi. Burada yıkıcı bir deprem tehlikesi de her zaman var. Çünkü Rodos’la Fethiye arasında bir derin çukur var. Bu çukur 4 bin metre Akdeniz’in en derin yeri. Fethiye, Datça, Marmaris, Muğla çevresindeki kısımlar bu mekanizmadan etkilenirler. Burada 7.5 büyüklüğünde de deprem olabilir, tarihte de bu bölgede hem tsunamiler hem de büyük depremler var. Fakat büyük depremler hemen ortaya çıkmayabilir. Bazen böyle orta ve küçük depremlerle de kendini gösterebilir. Yani 6-6.5 büyüklüğünde bir deprem de olabilir. Bu depremler bölgenin enerjisinin alındığına değil oradaki canlılığın işareti.

‘Bilinçli olunmalı’

Dr. Doğan Kalafat (Kandilli Rasathanesi - Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü): “Bu bölge depremsellik açısından oldukça yoğun bir yöremizdir. Özellikle Bodrum-Gökova Körfezi ve civarı yoğun deprem etkinliği ile dikkat çekmektedir. Bölgede görülen deprem etkinliği genel olarak deprem dizileri biçiminde sürüyor. Deprem dizileri bu tür fay zonlarında aylarca sürebilir. Etkinliğin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Vatandaşlar tedbirli olmalı.”

Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi): “Bölge yaklaşık 1 yıldır son derece aktif. Burası 5-6’lık depremleri rahatlıkla üretir ama bilgi noksanlığı olan yerler haricinde 7 ve üzeri bir deprem olacağını düşündürtecek bir veri yok. Akdeniz’de meydana gelecek yıkıcı bir deprem olması durumunda da tsunami tehlikesi olabilir.”