Gündem ‘Sıkı kontrol var Türk piyasasına girme şansı sıfır’

‘Sıkı kontrol var Türk piyasasına girme şansı sıfır’

02.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet, Dubai’den ithal edilen ve KKTC’ye teslim amacıyla Ambarlı Gümrüğü’ne getirilen son kullanım tarihi geçmiş bin 200 ton bebek mamasının Türkiye piyasasına sürüleceği yönündeki şüpheyi gündeme getirmişti

‘Sıkı kontrol var Türk piyasasına girme şansı sıfır’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kullanım süresi geçmiş bebek mamasının, Türkiye piyasasına girebilme ihtimalinin olmadığını söyledi. Müezzinoğlu, dün NTV’ye yaptığı açıklamada, bu tür konularda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın son derece hassas olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “Ben bunun yakalanmış olmasını takdir ediyorum ama bizim Türkiye’ye gümrükten girdiği andan itibaren ilaç takip sistemimiz, ürün takip sistemimiz var zaten. Adaya girdiği andan itibaren Türkiye piyasasında bunların kullanılabilmesi mümkün değil” dedi. Türkiye’nin, ürün takip sistemini dünyada gerçekleştiren tek ülke olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
“Şu anda kullandığımız ilacın kutusunu, barkodunu okuttuğumuzda o ilacın nerede, hangi tarihte üretildiğini ve son kullanım tarihinin ne olduğunu bütün vatandaşlarımız o programdan görebiliyor. Biz de ilacın eczanede mi, depoda mı, kişide mi, hastanede mi olduğunu takip edebiliyoruz. Hem sağlık alanında ürün takip sistemi ile hem de ilaç takip istemi ile bu anlamda yüzde 99,9 oranında çok rahatlıkla takip edebiliyoruz. Hele hele gümrüklerde. Ama kaçak yollardan gelenler varsa, bazen sporcuların elden havayolu ile gelenler böyle ufak paketçikler şeklinde, belki o bizden kaçabilir ama gümrüklerden geçen veya bizde üretilen bütün ilaç ve sağlıkla ilgili ürünler bu 2 sistemle yakın takip ediliyor. Yani bunun Türkiye piyasasına girebilme şansı sıfır. Girdiği anda ise yakalanmama ihtimali yok.”