Gündem ‘Sızıntı kopya’ operasyonu

‘Sızıntı kopya’ operasyonu

28.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

2014 yılında geniş güvenlik önlemleri altında yapılan KPSS’de de soruların sızdırıldığı ortaya çıktı. Soruların yanıtlarını telefonla adaylara bildirdiği iddia edilen dershane sahibi ile ekibi gözaltına alındı

‘Sızıntı kopya’ operasyonu

2010’da gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların çalınması üzerine geniş güvenlik önlemleri altında yapılan 2014 KPSS’de de soruların yanıtlarının cep telefonlarıyla sızdırıldığı ortaya çıktı. Adıyaman merkezli, Van ve Şanlıurfa’daki operasyonda, sınava giren öğretmenlerin çözdüğü soruların yanıtlarının cep telefonlarıyla sınavdaki adaylara bildirildiği saptandı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Yeni deliller bulundu

2010’daki KPSS’de soruların önceden sızdırıldığı iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başşavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın 3. dalgasında gözaltına alınan şüphelilerin sorgusu devam ederken, Adıyaman’da yeni bir soruşturma başlatıldı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, 5 Temmuz 2014’teki KPSS sonrasında başlatılan soruşturmada “yerel bir grubun sınav sorularının yanıtlarını adaylara ulaştırdığı” günışığına çıkarıldı.

Adıyaman’da KPSS’ye giren iki adayın, sınavdan çıkışı sonrasında üzerlerinde teknolojik cihazlar bulundu. Olayın savcılığa iletilmesiyle birlikte iki aday hakkında “kopya” iddiasıyla adli soruşturma başlatıldı. Savcılık yeni delililer ve bağlantılar bulunması üzerine soruşturmayı derinleştirdi. Yapılan araştırmalar sonucu Adıyaman’da faaliyet gösteren ve KPSS’ye hazırlık eğitimi veren bir dershanenin sahibinin koordinesinde kopya usulsüzlüğü yapıldığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Savcılık, Adıyaman Emniyeti’ne suça karıştığı iddia edilen kişilerin gözaltına alınması talimatını verdi. Bunun üzerine polis, koordineyi yaptığı iddia edilen dershane sahibi M.A.’nın yanı sıra sınava girip kopya olayına karışan bazı adayları gözaltına aldı. Adıyaman’ın yanı sıra Van ve Şanlıurfa’ya yayılan operasyonda üç öğretmen de şüpheli olarak ifade verdi.

Aday gibi kopya verdiler

Yapılan araştırmalarda, dershane ile bağlantısı olan öğretmenlerin aday gibi sınava girdiği ve soruları çözdükten sonra dershaneye bildirdikleri, ardından da dershane tarafından cep telefonları yoluyla anlaşma yapılan adaylara yanıtların aktarıldığı anlaşıldı. Bu organizasyon içinde öğretmenlerin dershaneden, dershanenin de adaylardan maddi menfaat sağladıkları belirlendi.

Savcılık soruşturmasında şüpheliler arasında telefon bağlantılarının olduğu ve şüphelilerin mal varlıklarının da incelendiği kaydedildi. Bu arada, adli soruşturma çerçevesinde, üzerlerinde elektronik cihaz yakalanan adayların sınava girdikleri salonda görev yapanların da incelendiği öğrenildi.

28 gözaltı, 60 tutuklu, 16 firari
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2010 KPSS sorularının çalındığı iddialarına ilişkin yürüttüğü ve “belli yapıya mensup kişilerin, kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hileyle, haksız şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları” yönünde delillere ulaştığını duyurduğu soruşturma kapsamında, şu ana kadar 204 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 60 kişinin tutuklu olduğu soruşturmada, 2 kişi daha gözaltına alındı, böylece gözaltına alınanların sayısı 28’e yükseldi. Firari 16 kişiden 1’inin yurt dışında olduğunun tespit edildiği, diğerlerinin ise arandığı belirtildi.