Gündem ‘Son 30 yılın en soğuk ve karlı Ocak ayı’

‘Son 30 yılın en soğuk ve karlı Ocak ayı’

08.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki kar yağışının aralıklarla salı akşamına kadar devam edeceği belirtilirken, uzmanlardan son 30 yılın en soğuk ocak ayı uyarısı geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, son 30 yıllık dönemde en soğuk ve karlı ocak ayının geçirildiğini belirterek, “19-20 Ocak tarihlerinde yeni bir kar yağışı görülebilir” dedi.

‘Son 30 yılın  en soğuk ve  karlı Ocak ayı’

“İstanbul’daki kar yağışı bugünden itibaren azalmaya başlasa da, sıcaklık değerlerlerinin eksi seviyelerde olması nedeniyle beyaz örtü çarşamba gününe kadar yerden kalkmayacak. 1987’deki kar yağışı 15 gün sürmüştü. Şimdiki yağış 3 gün daha sürecek” diyen Prof. Dr. Şen tespitlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Bu kışın sert geçeceği konusunda mevsim başında uyarmıştım. Aralık ayında bile Anadolu’nun birçok yeri karla kaplandı. Bunun iki nedeni var. Geçtiğimiz mayıs ayında El-Nino bitti ve yerine La-Nina başladı. La-Nina’nın ülkemize direkt etkisi olmasa bile, meteorolojik sistemleri etkilemesinden ötürü soğuk bir kış yaşıyoruz. 2011-2012 kış dönemi de soğuk ve şiddetli kar yağışlı geçmişti. Ocak, şubat ayları için 2011-2012 gibi olacak diyebiliriz. Bu kış oldukça sert geçecek. Zaten aralıksız yağan kar nedeniyle İstanbul’un yüksek kesimlerinde yarım metreyi aşan kar kalınlıkları oluştu. Hissedilen sıcaklık değerleri ise eksi 10’ların üzerinde değil. Salı gecesi kar yağışının kesilmesini tahmin ediyoruz. Kent genelindeki okulların pazartesi mutlaka tatil edilmesi gerek. Ara sokakların tamamı kardan kapalı. Şubat ayı da karlı ve soğuk geçecek.”