Gündem ‘Sosyal medya yasakları AB’yi endişelendiriyor’

‘Sosyal medya yasakları AB’yi endişelendiriyor’

14.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Slovak AP milletvekili Kukan, “Yasaklar Avrupa felsefesi ile uyuşmuyor” dedi

‘Sosyal medya yasakları AB’yi endişelendiriyor’


Slovakya’da 1998-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve halen Avrupa Parlamentosu üyesi olan deneyimli diplomat Eduard Kukan, Milliyet’e Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulundu. AP Avrupa Halk Partisi Grubu üyesi Eduard Kukan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda şunları söyledi:

Felsefe uyuşmuyor
“Türkiye, saygı duyulması gereken önemli bir ülke. Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri ciddiyet ve sorumluluk ile ele alınmalı. Türkiye büyük ve nüfusu oldukça fazla olan bir ülke. Çoğu kişi bu duruma işaret ediyor. Ancak ben olaya ilkeler doğrultusunda bakıyorum. Eğer bir ülke AB üyeliği için başvuruda bulunduysa ve bu başvuru kabul edildiyse, müzakere süreci olur. Türkiye ile de bu süreç karmaşık ve zor bir şekilde ilerliyor ama öyle ya da böyle ilerliyor. Bu nedenle AB’nin Türkiye’ye hak ettiği saygınlık çerçevesinde davranması gerektiği kanaatindeyim. Bazı sorunlar varsa ya da bazı sorunlar çözülemeyecek gibiyse bile bu daha fazla müzakere olması gerektiğini gösteriyor. Sorunlarla bu şekilde baş edilmeli. Ayrıca, Türkiye’nin ne zaman AB’ye üye olacağı konusunda, yani tarih hakkında konuşmak şart değil. Ortada bir süreç var ve üyelik de bu sürece bağlı olarak gerçekleşecek. Açılması gereken planlanan fasıllara odaklanılması gerekiyor.”
Geçen hafta Twitter, Facebook ve Youtube’e getirilen erişim yasağı ile ilgili de konuşan Kukan, “Sosyal medyaya yönelik yasaklar AB’yi endişelendiriyor. İfade özgürlüğü, AB’nin dayandığı temel değerlerden biri. Bu özgürlüğü kısıtlamaya yönelik her adım bizi endişelendiriyor. AB olarak ifade özgürlüğünün önemini her fırsatta vurguluyoruz. Bu nedenle, sosyal medyaya yönelik yasaklar Avrupa felsefesi ile uyuşmuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Avrupa’da İslam korkusu var’

Balkan ülkeleri ve Türkiye’den gazeteciler, 8-9 Nisan tarihlerinde Avrupa Gazetecilik Merkezi (EJC) tarafından düzenlenen bir seminerde Slovakya’da resmi yetkililerle iki gün boyunca bir araya geldi. Toplantı kapsamında gazeteci grubu, Slovakya Parlamentosu’nda milletvekilleri ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Hristiyan Demokrat Hareket’e mensup bir milletvekili Türkiye ile ‘imtiyazlı ortaklık’ kurulmasına sıcak baktığını belirterek, “Slovakya, İslam’dan korkuyor. Bütün Avrupa’da İslam korkusu var. Bölgede bir de IŞİD tehdidi başgösterdi. Müslümanların, İslam’ın değişmesi gerekli” dedi. Slovak vekilin IŞİD’le İslam’ı bir tuttuğu sözleri üzerine, gruptaki gazetecilerle gerginlik yaşamasına neden oldu.