Ekonomi ‘Süper nine’ maaşı toruna harcayacak

‘Süper nine’ maaşı toruna harcayacak

16.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, Büyükanne Projesi’nde 425 TL yardım alacak büyükannelerin bunu torunlarına harcayacağını söyledi. İki torununa bakan Şerife Dilek de aynı düşüncede...

‘Süper nine’ maaşı toruna harcayacak

Torunlarının bakımını üstlenen anneanne ve babaannelere aylık 425 lira yardım yapılmasını sağlayan ‘Büyükanne Projesi’nin başvuru sonuçları dün açıklandı.

Haberin Devamı

Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri ve Gaziantep’te 6 bin 500 aileyi kapsayan proje kapsamında, anneleri çalışan çocuklara bakan büyükannelere ödeme yapılacak. Maaşa hak kazananlardan biri de İstanbul’da yaşayan 48 yaşındaki Şerife Dilek. Kızı Tuğba Dilek Şeker’in 2 çocuğuna bakan Şerife Hanım, bakım maaşına hak kazandığını da Milliyet’ten öğrendi.

2 yıldır kendi evinde 1.5 ve 3.5 yaşlarındaki iki torununa baktığını anlatan Dilek, “Damadım plastik pencere işiyle uğraşıyor ve yıllardır kirada oturuyorlar. Sadece damadımın çalışması ile geçinmeleri zor. Kızım da destek için çalışıyor. Çocuklar da küçük ve bakıma ihtiyaçları var. Severek yapıyorum. Kızıma herhangi maddi desteğim yok, en azından böylelikle manevi destek sağlamış oluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bu yaşta iki çocuğa bakmanın zorluklarını dile getiren anneanne, “Çocukların ikisi de küçük olduğundan fazlasıyla ilgi istiyor. Sabah saat 8 ile akşam 7’ye kadar da ben bakıyorum. Hem evimle hem de torunlarımla ilgileniyorum. Sağlığım elverdiği sürece de devam edeceğim. Çıkan bu torun parası da benden çok çocuklar için iyi oldu.

Çünkü çok fazla masrafları oluyor. Bu para hem kızımın yükü azalmış olur, hem de manevi desteğin yanında maddi destek de sağlamış olurum. Torunlarıma baktığım için verilen bu parayı yine torunlarıma harcayacağım” ifadelerini kullandı.

En büyük destekçimiz

Şerife Dilek’in özel bir şirkette müşteri ilişkileri uzmanı olarak çalışan kızı Tuğba Dilek Şeker de, şunları söyledi:

“Tek kişinin çalışmasıyla geçinmek mümkün değil. Hele ki iki çocukla bu durum çok daha zor. İmkânım olsaydı tabii ki en azında 3 - 4 yaşlarına kadar çocuklarıma kendim bakmak isterdim fakat onlara daha iyi bir gelecek sağlamam için de çalışmam gerekiyor. Her sabah kızlarımı anneme bırakıyorum akşamları da alıyorum.”

Maaştan yararlanmak için annenin iki asgari ücretten daha az gelirinin olması ve ailenin toplam gelirinin 3 asgari ücretten az olması kriteri aranıyor.

Kadın istihdamı için bir hediye

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükanne Projesi’ne ilişkin, “Bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir” dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye İhracaatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı öncesi soruları yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Büyükanne Projesi’nde, büyükannelere maaş verilmesini doğru bulmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Müezzinoğlu, kadının istihdamdaki gücünü artırmak, istihdamda kalıcılığını devam ettirebilmek adına böyle bir projeyi pilot uygulama olarak başlattıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

Büyükanne projesi milli

Anadolu Ajansı’nın (AA) Editör Masası’na da konuk olan Müezzinoğlu projenin “milli bir proje” olduğunu vurguladı.

Büyükannelerin neredeyse yüzde 90’ının sağlanacak destekle torunlarına hediye almayı, bankada hesap açarak bu parayı torunu için biriktirmeyi planladığını bildiren Müezzinoğlu, “Hiçbir büyükannemizin derdi oradan para kazanmak değil. Derdi, torununa, evlatlarının evladına destek olmak” dedi.

Yazarlar