Gündem ‘Terörzede ailelerin ihtiyacı gideriliyor’

‘Terörzede ailelerin ihtiyacı gideriliyor’

29.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu terör yüzünden göç eden aileler, küçük yaştaki kızların orta eğitime devamı ve çocukların sosyal medyadan etkilenmesinin önlenmesiyle ilgili soruları yanıtladı

‘Terörzede ailelerin ihtiyacı gideriliyor’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, terör olayları nedeniyle yaşadıkları bölgeleri terk eden ailelerin belirlendiğini ve ihtiyaçlarının giderilmeye başlandığını açıkladı. Ramazanoğlu, “hangi ailenin nereye gittiğini, hangi ailenin neye ihtiyacı olduğunu biliyoruz ve bu ihtiyaçları gideriyoruz” dedi. Ramazanoğlu, kız çocuklarının orta öğretim olanağından faydalanması amacıyla, “ortaöğretim kız yurtları” yapılmasına başlandığını belirtirken, Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye gelecek olan 3 milyar euronun büyük bölümünün kız çocukları ve kadınların eğitimi için kullanılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Ramazanoğlu, mülteci sorunları, yaşam bölgelerinden terör nedeniyle göç eden aileler, küçük yaştaki kız çocuklarının orta eğitime devamı ve çocukların sosyal medyadan etkilenmesinin önlenmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Ramazanoğlu, özetle şu değerlendirmeleri yaptı:


‘Hepsi kayıt altında’

- GÖÇ EDEN AİLELER: Terörün etkilediği bölgelerden göç eden aileler ev ev tespit ediliyor. Güvenlik nedeniyl sayısını veremem. Ancak hangi ailenin nereye gittiğini, hangi ailenin nelere ihtiyacı olduğunu tespit etmiş durumdayız. Kaymakamlar ve valilerimiz bu tespitleri yapıyor. Evlerine geri döndüklerinde nelere ihtiyaçları olacağını biliyoruz. Sosyal Yardım Genel Müdürlüğümüz kaynaklarından bu ihtiyaçları gideriyoruz. Temel ihtiyaçların giderilmesinde sıkıntı yok. Yiyecek, giyecek, yakacakları temin ediliyor. Hepsi kayıt altında.

Haberin Devamı

- KIZ YURTLARI FORMÜLÜ: Türkiye’deki erkek çocuklar ortalama 8.5 yıl, kız çocukları 6-7 yıl boyunca okula gidiyor. Kız çocuklarının ilk 4 yıllık eğitiminde sorun yok. Ancak, ikinci yıl 4 yıl içinde sorun yaşanıyor.

Çünkü kız çocuklarının ortaöğretimi genellikle her köyde yapılamıyor. Bu nedenle kız çocukları, ya ailesinin köyden göç etmesi ya tanıdık birisinin yanında kalması ya da kız yurtlarında kalmasıyla ortaöğretime gidebiliyor. Kız yurtlarında eksiklik var.

Ayrıca, aile içi iş gücüne ihtiyaç duyulduğunda ilk feda edilen kız çocukları oluyor. Evin içine çekiliyorlar.

Kız çocuklarının aile içi şiddetten, ensest ilişkiden kurtarılıp üniversiteye gidişte artışı sağlamak için kız yurtlarını artırmayı planlıyoruz. İlk olarak Denizli’ye üç kız yurdu yapılması için harekete geçtik. Çocukların eğitimi için köylerden göçü önlemeye çalışıyoruz.

- MÜLTECİ ÇOCUK GELİNLER: Mültecilerin kalış süreleri uzadıkça entegrasyonla ilgili sorunlar yaşanabiliyor. Kadınlar, çocuklar ve engelliler ilgi alanımız. Bu konuda bir envanter çıkarmaya çalışıyoruz. Çocuk gelinleri önlemek için eğitimle başlayan süreçle çocukları daha uzun süre okulda tutmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Eğitim süresini uzatabilirsek çocuk gelinleri engelleriz. Bu çocukların Türkçe öğrenmelerini istiyoruz. 3 milyar euroluk katkının büyük bölümü kız çocukları ve kadınların eğitimi ve entegrasyonu için kullanılacak.


‘Duygu körlüğü oluştu’

- KADINA YÖNELİK ŞİDDET: Medya bu işin önlenmesinin bir parçası. Çocuklar 2-3 yaşında televizyon başında çizgi filmlerde görüyorlar. ‘İyi, kötüyü öldürdü’ diye öğreniyorlar. Bilinç altına işliyor. Problemi çözmek yerine, problemin sahibini yok ederek problemi çözeceğini düşünüyor. Yetişkin hale geldiğinde ise, beyninde büyüyen durumla eşi ya da arkadaşıyla oturup sorunun çözmek yerine şiddete başvuruyor. Ayrıca, medyada bu olayların haberleri yapılırken inanılmaz biçimde reklamı döne döne yapılıyor. Bu insanlarda duygu körlüğünü oluşturuyor. Şu anda insanlarda duygu körlüğü oluştu. Kadına, çocuğa, yaşlıya, evin içinde şiddete karşı, ‘sıfır tolerans’ diyoruz. İnsanımızda zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek lazım.

Haberin Devamı


‘Kararı zor çıkarttık’

- SOSYAL MEDYA KULLANIM YASAĞI: Yıllarca yasaklardan mağduriyet yaşamış bir kişi olarak yasağa karşıyım. Biz, çocukları zararlı alanlardan korumak için tedbir alıyoruz. Yasaklamıyoruz. TİB’de güvenli aile internet paketi hazırlanmıştı. Çok rağbet görmedi. TİB’le birlikte bu paketin bilinebilirliği için çalışıyoruz. Bu paketin kullanım esnekliğini artırıp aileleri bilinçlendireceğiz. Yaş sınırı yok. Çocukların hangi yaşlarda gerçekle sanalı ayırabileceğini araştırıyoruz.

- SAHTE HESAPLAR: Seçim çalışmaları sırasında adıma dört ayrı sahte sosyal medya hesabı açılmıştı. Ne yazık ki, kapatma kararını mahkemeden zor çıkarttık. Ancak kararı çıkarıncaya kadar çok çirkin şeyler yazıldı.