Gündem ‘Trafik derdi yerine çay yudumluyorum’

‘Trafik derdi yerine çay yudumluyorum’

22.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstinye - Çubuklu arabalı vapur hattı dün ilk seferlerini yaptı. Eve dönüşte bu hattı tercih eden vatandaşlar artık trafik derdi çekmek yerine çaylarını yudumlayacaklarını söyledi

‘Trafik derdi yerine çay yudumluyorum’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları A.Ş., İstanbul trafiğine rahat bir nefes aldıracak İstinye - Çubuklu arabalı vapur hattını dün sabah hizmete aldı. İstanbulluların henüz ilk gün olmasına rağmen büyük ilgi gösterdiği arabalı vapur hattının, özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün akşam ve sabah saatlerindeki trafik yoğunluğunu düşürmesi planlanıyor. Hattı kullananan İstanbullular, artık trafik çekmek yerine boğaz havası eşliğinde çaylarını yudumlayacaklarını söylüyor.

‘Geç bile kaldı’

İlk gün gerçekleştirilen deneme seferlerinde bu yolu tercih eden İstanbul sakinleri ise oldukça memnun. Her gün işe için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullandığını belirten Mehmet Keklik, vapur hattının en büyük müdavimlerinden olacağını söyledi. İstinye, Yeniköy civarından aldığı yolcusuyla arabalı vapur hattını tercih eden taksici Ender Şahin, “Buradan 8 dakikada geçtiğimiz yolu köprüden 1-1,5 saatte geçiyordum. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Feribot hattı AKBİL ile yaya yolcuların da kullanımında. O yayalardan Banu Başaran, “Bu hat sayesinde 10 dakikada evime gidebileceğim” derken Yeşim Tatlıdağ ise hattın açılması için geç kaldığını belirtti.

Haberin Devamı

Otomobil 7 yolcu 4 lira

İlk etapta iki arabalı vapurla hizmet verecek hatta, yılda 40 bin seferle 1 milyon 700 bin araç ve 2,5 milyon yolcu taşınması hedefleniyor. Yeni hat sayesinde günde 5 bin aracın da köprü trafiğinden çekilmesi planlanıyor. Bu sayede, zaman ve yakıtta önemli ölçüde tasarruf sağlanırken, karbondioksit salınımında da azalma gerçekleşecek. Aşiyan ve Erguvan isimli arabalı vapurlar ise, dalgasız ve yumuşak yanaşma özelliğinde tasarlandı. Aşiyan Gemisi, 65 otomobil, 250 yaya yolcu kapasiteliyken, Erguvan Gemisi 65 otomobil, 434 yaya yolcu kapasiteli. Hattın ücretleri ise otomobil için 7 TL, minibüs ve kamyonetlere 10 TL, kamyonlar için ise 15 TL. Fiyatlara sürücü geçiş bedeli de dahil iken, sürücünün yanındaki her bir yolcu için de 4 TL ödeniyor.