Gündem ‘TSK’nın itibarını zedelemek istedi’

‘TSK’nın itibarını zedelemek istedi’

12.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK 2. Dairesi tarafından görevden uzaklaştırılan savcı Zafer Kılınç ve hâkim Serdar Ergül’ün meslek onuruyla oynadığı, Kılınç’ın Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin almaksızın 1. sınıf askeri hâkimler hakkında dahi soruşturma açtığı belirtildi

‘TSK’nın itibarını zedelemek istedi’

Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç ile Gaziantep’de hakim olan Serdar Ergül hakkında, HSYK müfettişi tarafından hazırlanan rapor uyarınca istenen görevden uzaklaştırma talebi dün HSYK 2. Dairesi tarafından karara bağlandı. Daire, Kılınç ve Ergül’ün, HSYK Kanunu’nun 77. maddesi uyarınca, mesleğin şeref ve onurunu bozan ve mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulundukları gerekçesiyle haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Raporda, Kılınç’ın, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere bir kısım kamu kurumları ile buralarda görev yapan kamu görevlilerini itibarsızlaştırma gayesiyle, usul ve yasaya aykırı işlemlerle İzmir Askeri Casusluk soruşturmasını yürüttüğü belirtildi. Kılınç’ın, eski Donanma Komutanı Nusret Güner ve kızı hakkında doğruluğu tespit edilmeyen fişleme kayıtlarını, soruşturmanın konusu ile ilgisi bulunmadığı halde bir komutanı toplum nazarında itibarsızlaştırma adına soruşturma dosyasına aldığı belirtildi.

Emniyet’e delil sunmadı
Raporda, Kılınç’la ilgili şöyle devam edildi: “Yürüttüğü soruşturma çerçevesinde bulaşıcı hastalık taşıyan eskort kızlarla ilişkisi olduğu iddiası bulunan şüpheliler ile ilgili, bu konunun sabit olduğunu beirleyen bir mahkeme kararı bulunmamasına, görevi dahilinde olmamasına karşın gereği ricasıyla kurumlara müzekkere yazarak, anayasa ile teminat altına alınan, ‘özel hayatın gizliliği’ hakkını ihlal ettiği anlaşılmıştır.” Müşteki Onur Süer’in evinde yapılan aramada buzdolabının arkasında daha önce görmediğini söylediği iki adet hard disk bulunduğu, Süer’in bu hard disklerin kopyalarını istediği belirtilen raporda, Kılınç’ın İzmir KOM Şube Müdürlüğü’nde görevli emniyet amirine telefonla talimat vererek, kopyaları verdirmediği kaydedildi.
Raporda; Kılınç’ın, 1. sınıf askeri hakimler Taner Güçlü, Özcan Celep ve İsmail Volkan Şahin hakkında, suçlamanın doğrudan soruşturma yapılacak suçlar arasında yer almamasına karşın Milli Savunma Bakanlığı’ndan soruşturma izni almaksızın Askeri Hâkimler Kanun’a muhalefet ettiği, bu hâkimlerin evlerinde de usülsüz aramalar gerçekleştirdiği belirtildi.