Gündem ‘Türkiye içinde insan kaçıracak kadar etkili’

‘Türkiye içinde insan kaçıracak kadar etkili’

23.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cihatçı örgüt IŞİD tarafından Şanlıurfa’da kaçırılmak istenen Ebu İsa adlı Suriyeli muhalif komutanla ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi görüştü.

‘Türkiye içinde insan kaçıracak kadar etkili’

ABD destekli koalisyonun öngördüğü ‘eğit-donat’ programı için Türkiye’de eğitilmek üzere seçilen gruplardan Tuvar Rakka’nın komutanı Ebu İsa’yı geçen hafta kaçırma girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Urfa’ya gelen Washington Post’un Beyrut büro şefi Liz Sly, İsa’nın başına gelenlerin IŞİD’in Türkiye’nin Suriye sınırındaki kentlerde ulaştığı etkinliğin bir göstergesi olduğunu savundu. İsa yaşananların ardından Suriye’de döndüğü kaydedilirken diğer ılımlı muhaliflere “Suriye’de kendimi Türkiye’ye göre daha güvende hissediyorum” dediği öne sürüldü.
Haberde ayrıca IŞİD’in İsa’yı kaçırma çabalarında ‘Türk gangsterlerden’ yardım gördüğü de vahim bir detay olarak yer aldı. Kobani’de YPG’ye destek vererek savaşan İsa’nın Türkiye’de bulunma amacı ‘dinlenmek ve görüşmelerde bulunmak’ olarak sunuldu. İsa’nın Washington Post’a anlattığına göre, kendisini kaçırmaya çalışanlar hem Türkçe hem Arapça konuşuyordu ve bir Türk çetesinin elemanıydılar. Muhalif komutanın iddiasına göre kaçırılması durumunda Akçakale’nin karşısına denk düşen, IŞİD kontrolündeki Telabyad’a götürülecekti.