Dünya ‘Türkiye’ye seyahat uyarısı tesadüfi’

‘Türkiye’ye seyahat uyarısı tesadüfi’

01.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısından önce ABD vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısının ‘tesadüfi’ olduğunu açıkladı

‘Türkiye’ye seyahat  uyarısı tesadüfi’

İstanbul’daki saldırıdan önce yapılan seyahat uyarısıyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, uyarının ‘tesadüfi’ olduğunu söyledi. Seyahat uyarısının herhangi bir tehdit ya da istihbarattan kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusunu yanıtlayan Toner, “Olması muhtemel ya da önemli bir istihbarata sahip değildik” dedi.

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA Direktörü John Brennan da Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen saldırının ardından açıklamalarda bulundu. Saldırının IŞİD’i işaret ettiğini belirten Brennan, örgütün bu saldırıyı üstlenmeyerek Türk hükümetine mesaj verdiğini kaydetti.

‘Korunmak istiyorum’

“Türkiye yabancı savaşçıların geçişi konusunda sert önlemler alıyor ve topraklarının koalisyon uçakları tarafından kullanılmasına izin veriyor. Bu nedenle IŞİD’in karşı saldırı için çok fazla nedeni var” ifadelerinde bulunan Brennan, örgütün ABD’de saldırı planlıyor olabileceğini kaydetti.

Brennan, “Eğer birileri, ABD’nin “girilemez” olduğunu düşünüyor ve IŞİD’in bunu hesaba katmadığını düşünüyorsa, Ben buna karşı korunmak istiyorum” dedi.

Asker ailelerine yasak

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Amerikan vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat konusunda yayımladığı “dikkatli olun” uyarısının ardından Savunma Bakanlığı’ndan asker ve diplomat yakınlarına Türkiye yasağı getirildi. Reuters’ın iki ABD’li savunma kaynağına dayandırdığı haberine göre askeri yetkililer, Adana’daki İncirlik üssü ve Türkiye’deki diğer bölgelerde çalışacak olan askeri ve sivil personelin ailelerine yasak getirmeye hazırlanıyor.

ABD’li kaynaklar, bu kararının Türkiye ’deki güvenlik durumu nedeniyle verildiğini ifade etti. Reuters’a konuşan bir yetkili bu kararın Atatürk Havalimanı’na yönelik saldırıdan önce gündeme geldiğini belirtirken, “Bu değişiklik Türkiye’de güvenlik durumunun kötüleşmeye devam ettiğini yansıtıyor” dedi. Değişiklik sayesinde, askeri personelin Türkiye’de görevlendirilme süresinin 2 yıldan 1 yıla düşürülmesi bekleniyor. Ancak öngörülen değişiklikten Büyükelçiler ya da güvenlik işbirliği personelinin etkilenmeyeceği bildirildi.

İsviçre seferleri iptal etti

İsviçre Hava Yolları, İstanbul’da yaşanan bombalı saldırının ardından çarşamba günü olan bütün seferlerin, ikinci bir emre kadar iptal edildiğini açıkladı. yapılan açıklamada kararın tedbir amaçlı alındığı belirtilirken müşterilerin rezervasyon değişiklikleri yapabilecekleri duyuruldu.

Yazarlar