Gündem 'Tutukluluğa devam mı tahliye yönünde mi mütalaa yazayım?'

'Tutukluluğa devam mı tahliye yönünde mi mütalaa yazayım?'

12.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ömer Köroğlu hakkında, Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün 15 yıla kadar hapis istemiyle hazırladığı iddianamede yer verilen ByLock çözümlerine göre, FETÖ üyesi olduğu iddia edilen eski Sivas savcısı Vahdettin Toklucu’nun bir soruşturmada tutuklu esnaflarla ilgili mütalaasını “Ben savcı olarak mütalaa yazıyorum, ne yapayım? Cevap verilirse iyi olur” diyerek, örgüt imamına sorduğu ortaya çıktı.

Tutukluluğa devam mı  tahliye yönünde mi mütalaa yazayım

Örgüt imamından

İddianamede, olay tarihinde CMK’nın 135. maddesine göre iletişimin dinlenmesi tedbirine karar vermek için ağır ceza mahkemesinde oy birliğinin arandığı, hukuki ve kendi iradeleri ile karar veremeyen örgüt mensubu hakimlere yargı mensubu dahi olmayan örgütün sözde imamlarının talimatlarını ByLock isimli program üzerinden ilettiklerinin açık olarak tespit edildiği kaydedildi. FETÖ/PDY mensubu savcıların kovuşturmalarda mütalaalarını nasıl bildireceklerini dahi örgüt içinde bağlı bulundukları sivil imamlara sordukları ve bu imamların vereceği talimata göre hareket ettiklerinin görüldüğü belirtilen iddianamede, 27 Şubat 2016’da Sivas savcısı olan FETÖ/PDY mensubu Vahdettin Toklucu’nun örgüt mensupları hakkında açılan bir davada tutukluluğa yapılacak itiraza mütalaa vereceğini örgüt kapsamında bağlı bulunduğu örgüt imamına sorduğu ve bu kişinin talimatını beklediğinin ByLock görüşmelerinde açık olarak görüldüğü ifade edildi.

İddianamede yer verilen ByLock görüşmesi şöyle:

479888 (Vahdettin Toklucu) - 410751: Abi, Sivas’ta yaklaşık 2 ay önce esnaflara yönelik yapılan soruşturmanın davası 2. Ağır Ceza’ya açıldı. Onlar da tensiben tutukluluk devam dediler. Bu karara itiraz edecekler ve benim çalıştığım 1. Ağır Ceza’ya gelecek. Ben savcı olarak mütalaa yazıyorum. Ne yapayım? Hukuki olarak tutukluluk devam mı tahliye yönünde mi mütalaa yazayım? Mütalaamın sonuca etkisi yok. Mahkeme heyeti karar veriyor ve onu da ayarladılar. En son Hüseyin’in yetkisini değiştirmişlerdi. Dosya bir kaç güne gelir. Cevap verilirse iyi olur.”