Gündem ‘Uçaktaki cephaneden hareket edemiyorduk’

‘Uçaktaki cephaneden hareket edemiyorduk’

22.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kara Kuvvetleri Komutanı’nın rehin alındığı odada olan SAT komandosu Astsubay Melih Albayrak, ilk olarak Erdoğan’ın bulunduğu bölgeye yakın olan Dalaman’a hareket ettiklerini ancak sonra Akıncı Üssü’ne indiklerini anlattı

‘Uçaktaki cephaneden hareket edemiyorduk’

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın rehin alındığı odada olan bir SAT Komandosu Astsubay Melih Albayrak’ın ifadesi ortaya çıktı.

Darbe girişimini bilmediğini iddia eden Albayrak, savcılık ifadesinde darbe gecesini anlattı. Malzemelerini bırakmak için birliğe geldiğinde Astsubat Mustafa Özel’in kendisine, “Bütün birlik göreve gidiyoruz. Görevi daha sonra açıklayacağım” dediğini söyledi. 33 kiloluk mermilerin araçlara yüklendiğini anlatan Albayrak, SAT ekibi olarak 3 askeri araçla Hava Harp Okulu’nun askeri pistine gittiklerini anlattı. Komutanın kendilerine uçağın Dalaman’a ineceğini söylediğini ancak havadayken uçağın yönünün Ankara’ya döndüğünü anlattı.

‘O zaman anladım’

Piste vardıklarında bir CASA uçak ve 3 Skorski helikopterin hazır vaziyette olduğunu anlatan Albarak, “Araçlardaki mühimmat CASA uçağına yüklendi. Mustafa Özel uçağın Dalaman’a ineceğini söyledi. Daha sonra Yüzbaşı Özay Cödel hepimizin üzerlerine kamuflaj giymemizi ve teçhizatlanmamızı söyledi. Uçaktaki cephaneden hareket edemiyorduk. Herkesin elinde M4 tüfeği vardı. Özay Cödel’in emriyle şarjör bastık. Herkese ayrıca birer tabanca dağıtıldı. Özay Cödel, uçağın yönünün Ankara’ya değiştiğini söyledi” dedi.

Ankara Akıncılar Hava Üssü’ne indiklerinde bir araca 5 kişi bindiklerini ve küçük bir binaya götürüldüklerin anlatan SAT Komandosu, “Odanın arkasında silahlı 3 kişi vardı. İçeride rehineler olduğunu, bu rehinelerin yanında duracağımızı söylediler. Ne rehinesi dedim. Bu kişiler bana Kara Kuvvetleri Komutanı’nın, personel başkanı bir tümgeneralin iki albay, bir tane de yarbayın orada olduğunu 5 rehinenin bulunduğunu söylediler. Ben darbe yapıldığını böyle anladım” dedi.

‘Elleri gözleri bağlıydı’

Albayrak odaya girdiklerinde gördüklerini ifadesinde şöyle anlattı: “İlk girdiğimde iki kişi koltukta solda yüzü kapalı, elleri ve ayakları kelepçe ile bağlı karacı bir orgeneral vardı. Beyan üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı olduğunu düşündüm. Onun yanında bir albay vardı. Tekli koltukta karacı bir tümgeneralin elleri kelepçeli gözleri bağlı olduğunu gördüm. Yine aynı odada üçlü koltukta karacı bir yarbay vardı. Kolunda komutan yaveri işareti vardı. Muhtemelen Kara Kuvvetleri Komutanı’nın yaveriydi. Onun yanında kamuflajlı karacı üniformalı bir albay vardı. Elleri ayakları çok sıkı bağlıydı. Rehine olan beş kişinin ayaklarındaki kelepçeleri kestim. Ellerindekini genişlettim. Rehinelere su verdim. Saat 05.00 gibi çatışma sesleri duydum. Yanımdaki tanımadığım iki kişiden biri gitti. Yanımda bir tek rütbeli bir astsubay yada subay kaldı. Bana ‘TSK’yı aldık. Komple alacağız. Kimse kaçamayacak’ dedi. Bu sözlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve yönetim kademesinin ele geçirileceğini anladım.”

Haberin Devamı

Poyrazköy sanığını tanık gösterdi

Rehinelerin yanında önceden duran birinin yanına gelerek Jandarma Genel Komutanı’nın alındığını söylediğini anlatan Melih Albayrak, “Bana Türkiye’nin her tarafında uçuşlar olduğunu, yolların ve köprülerin kapatıldığını, bunları ‘Hocaefendi’nin dediğini yaptıklarını beyan etti. ‘Hocaefendinin dediğini yaptık’ diyen şahıs bir arabanın gelmesiyle ‘Biz gidiyoruz’ diyerek yanımızdan ayrıldı” dedi.

‘2 saat yürüdük’

Sabah olduğunda darbeyle alakası olmadığı için oradan kaçmayı planladığını anlatan Albayrak, “Hangara indim. Orada Astsubay Gökhan Karabacak’ı gördüm. Bana ne olduğunu sordu. ‘Beraber kaçalım’ dedi. Kamuflajı çıkarttım. Şort ve tişört giydim. Havanın kararmasını bekledik. 2 saat yürüdük” dedi.

Taksiyle İstanbul’a geldiğini söyleyen Albayrak, komutanı olan, Poyrazköy davasında yargılanan ve beraat kararı sonrası mesleğe geri dönen SAT Komandosu Turhan Ecevit’i arayarak her şeyi anlattığını söyleyerek Ecevit’in tanık olarak dinlenmesini istedi.

Haberin Devamı

İşte o isimler

Astsubay Kıdemli Başçavuş Melih Albayrak, Yeşiköy’den Ankara Akıncılar Üssü’ne giden CASA tipi askeri uçakta yer alan isimlerin listesini verdi. Listede şu isimler yer aldı: “Deniz Piyade Yüzbaşı Özay Cödel, Deniz Yüzbaşı Ferhat Erten, Deniz Üsteğmen Hasan Alp Koruyucu, Deniz Üsteğmen Ahmet Çamoğlu, Deniz Piyade Üsteğmen Mustafa Afşar, Astsubay Başçavuş Işın Ceylan, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mevlüt Öncel, Astsubay Kıdemli Başçavuş Erdinç Kurt, Deniz Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş İrfan Altuntaş, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mutlu Ferik, Astsubay Murat Fırat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Hamdi Çıplak, Astsubay Başçavuş Fatih Kaya, Topçu Astsubay Gökhan Karabacak, Astsubay Kıdemli Başçavuş Fatih Arık, Astsubay Kıdemli Çavuş Halit Çetin.”

Yazarlar