Gündem ‘Utanç davası’nda 3 sanığa tazminat

‘Utanç davası’nda 3 sanığa tazminat

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, Mardin’de 15 yaşındaki küçük olan N.Ç.’ye tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan 3 sanığın ‘makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yaptıkları başvuruda tazminat ödenmesine karar verdi.

‘Utanç davası’nda 3 sanığa tazminat

Kamuoyunda, ‘Utanç davası’ olarak bilinen olay, 2002 yılında Mardin’de meydana geldi. O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç., iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlanırken aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 24 şüpheli ile N.Ç.’yi pazarlayan 2 kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 28 Eylül 2010 tarihinde verdiği karar Yargıtay tarafından bozulurken, yeniden görülen davada 16 Ocak 2013 tarihinde sanıklara verilen 5- 9 yıl arasında değişen hapis cezaları Yargıtay 14’ncü Ceza Dairesi’nin 15 Ocak 2014 tarihi kararıyla hüküm düzeltilerek onandı.

AYM’ye başvuru

Haberin Devamı

N.Ç davasında ceza alan ve cezaları Yargıtay tarafından onanan E.A., Ş.D., ve Ş.O., 7 Mart 2014 tarihinde bireysel başvuru
kapsamında ‘Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek mahkeme, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğini bildirirken başvuruda bulunan 3 kişiye 9’ar bin manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Yazarlar