Gündem 'Uyarı' boykotuna TOMA'lı müdahale

'Uyarı' boykotuna TOMA'lı müdahale

14.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

'Laik ve Bilimsel Eğitim' talebiyle Alevi örgütleri ve BHH’nin çağrısıyla yapılan okula gitme boykotuna yurt çapında katılım oldu. Bazı illerdeki gösterilere polis sert müdahale etti

Uyarı boykotuna TOMAlı müdahale


Alevi vakıf ve dernekleri ile Eğitim-Sen'in öncülüğünde, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle, "Laik ve Bilimsel Eğitim için Uyarı Boykotu" olaylı geçti.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin desteklediği boykota katılan gruplar 13.00'te Milli Eğitim Bakanlığı'na yürümek için Güvenpark'ta toplandı. Yürüyüşe CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi.
Kısa süreli gerginlik
Polis yürüyüş için geniş güvenlik önlemleri alırken grup "Laik, bilimsel anadilde eğitim ve demokratik yaşam için grevdeyiz, boykottayız" yazılı pankartın arkasından polisin belirlediği güzergahtan bakanlığa yürüdü. Yürüyüş sırasında polis ile grup arasında yaşanan sözlü tartışma arbedeye dönüştü. Gerginlik gruptan bazı kişilerin araya girmesi ile büyümeden engellendi.
MEB önüne gelen grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca şunları kaydetti:
"12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır."
Eğitim-Sen'in Twitter adresinden yaptığı bir paylaşımda kullandığı fotoğrafın altında yazan, "Ankara Tuzluçayır'da öğrenciler boykota katılmasın diye okulun kapısına zincir vuruldu" ifadeleri de dikkati çekti. Ayrıca, sendikanın twitter'dan yaptığı anlık bildirimlerde, illerde gözaltına alınan çok sayıda sendika yöneticilerinin olduğu bildirildi.