Gündem ‘Vize iptali için aradık’

‘Vize iptali için aradık’

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimi kapsamında gözaltına alınıp 18 Temmuz’da serbest bırakılan ve daha sonra kayıplara karışan Adil Öksüz’ün, 21 Temmuz, saat 10.22’de ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı bir numaradan arandığı belirlendi.

‘Vize iptali için aradık’

Bunun üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, 21 Temmuz’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ABD’nin Türkiye Temsilciliği’ni arayarak Öksüz’ün Türkiye’den kaçmasını engelleme konusunda yardım istediğini, Öksüz’ün vizesinin iptal edildiğini ve bu konuda bilgilendirme amaçlı Öksüz’ün arandığını açıkladı. Öksüz’ün neden yakalanamadığına ilişkin soru işaretleri sürüyor.
‘Emniyet yardım istedi’
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları, dün bir gazetede yer alan haber üzerine, 21 Temmuz 2016 tarihinde saat 10.22’de ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı nuramadan Adil Öksüz’ün cep telefonunun arandığına dair kayıt olduğunu açıkladı. Bunun üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden, “Adil Öksüz ile telefon konuşması iddialarına ilişkin açıklama” başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “ABD-Türk emniyet güçleri arasındaki yakın işbirliğinin doğrudan sonucu olarak, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Adil Öksüz adına kayıtlı bir numaraya 21 Temmuz 2016’da bir çağrı gerçekleştirilmiştir. O gün Emniyet Genel Müdürlüğü, ABD’nin Türkiye Temsilciliği’ni arayarak, Öksüz’ün Türkiye’den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunmuştur. Öksüz’ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz’ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık.”

ABD’ye gidiş dönüş bileti almış

Öksüz’ün, temmuz sonu ABD’ye gidiş, ağustosa dönüş bileti aldığı ortaya çıktı. Temmuz sonuna ABD’ye gidiş bileti alan Öksüz’ün JFK havaalanına ineceği öğrenildi. Öksüz, 11’in de ABD’ye gitmiş, 13’ün de Türkiye’ye dönmüştü. 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında Akıncı üssü yakınlarında yakalanan Öksüz, 18’in de serbest bırakılmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan ve istihbarat ekipleri tarafından takibe alınan Öksüz’ün cep telefonlarının en son Mersin ve Sakarya’dan sinyal verdiği, bundan sonra sinyal alınamadığı öğrenildi. Öksüz hakkında çıkarılan yakalama kararından sonra kullandığı pasaportunun da iptal edildiği iddia edildi.