Gündem ‘Yargıtay’ın kararı talihsiz’

‘Yargıtay’ın kararı talihsiz’

06.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mor Çatı Kadın Sığınma Evi kurucularından avukat Canan Arın, ‘Sanık cinsel taciz suçlamasından da suçlu bulunabilirdi. Cinsel taciz kişinin onuruyla oynamaktır’ dedi.

‘Yargıtay’ın kararı talihsiz’

Beraat kararı verdiği sanık hakkında yaptığı suç duyurusuyla Yargıtay’ın, “Cinsel saldırının basit hali eşe karşı suç değil” yorumunu gündeme getiren Gemlik hâkimi Levent Dağdeviren’in kararı tartışma yarattı.
Kararı değerlendiren Mor Çatı Kadın Sığınma Evi’nin kurucularından Avukat Canan Arın, “Yargıtay’ın kararı oldukça yanlış bir karar. ‘Bir adam kendi kafasına göre bir zamanlar eşi olan kadına rahatlıkla cinsel taciz uygulayabilir’ diye bir kural olamaz. Halen evli olsa dahi bunu yapamaz. Cinsel taciz insanın aynı zamanda onuruyla da oynamaktır. Dolayısıyla Yargıtay’ın böyle bir karar vermesi çok talihsiz. Hâkimin suç duyurusu kadının vücudunda morluklar oluştuğu için yapılabilir ama cinsel taciz suçlamasından da sanık suçlu bulunabilirdi. Kadını aşağılayan bir durum olduğu için yine TCK 105. madde çerçevesinde ağırlaştırma sebebi olarak değerlendirilmesi gerekirdi” dedi.
‘Cinsel saldırıya teşebbüs var’
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Hale Akgün de şunları söyledi: “Türk Ceza Kanunu’nda eşe karşı cinsel saldırı suçu var. Fakat eşe karşı tacizin özel bir ağırlaştırma sebebi yok. Cinsel saldırı teşebbüste kalınca hakimin yaptığı gibi kasten yaralamadan dava açılabilir. Cinsel taciz suçunun eşe karşı işlenmesinin TCK’da özel olarak işlenmemesi tartışmalı bir şey. Yani eşe karşı taciz var mıdır? Burada cinsel saldırıya teşebbüs var.”

Yazarlar