Gündem ‘Yargıya güven yüzde 30’a düştü’

‘Yargıya güven yüzde 30’a düştü’

30.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu’ İstanbul’da başladı.

‘Yargıya güven yüzde 30’a düştü’

Taksim’de bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışına katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’de daha kaliteli bir yargı sistemini oluşturmak birçok çalışmanın yapıldığını bunların başında da arabuluculuk müessesinin geldiğini söyledi.
‘Sıkıntı yaşanıyor’
Cirit, şunları söyledi: “Her yıl bir milyon dosyanın Yargıtay’a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesi çok zor. Türkiye’de neredeyse her üç kişiden birinin davası var. İyi hukukçu yetiştirmekte sıkıntılar yaşanıyor. İyi hukukçu ancak doğru yapılandırılmış bir hukuk eğitimi ile sağlanabilir. Arabuluculuk müessesinin 2 buçuk yıllık bir geçmişi var. Arabuluculuk yöntemiyle çözülen ihtilaf sayısı 2 bin 400’dür. Bir sistemin iyi işleyebilmesi için bu sistemi ya cazip hale getireceğiz ya da zorunlu hale getireceğiz. Başka türlü o sistem işlevsel olmuyor. Bizim ceza hukukunda arabuluculuk, uzlaştırma sistemimiz var ama uygulaması yok. Ölü doğmuş. İşlevsel değil. Bunları işler hale getirdiğimizde Türk yargısı daha kaliteli bir yargı ve güven endeksine kavuşacaktır. Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30’lara düştü. Bizde ihtiyadi olarak tahkim müesseseleri var ancak buna rağmen vatandaşlarımız yargıya geliyorlar.”

Yazarlar