Gündem ‘Yusuf ile Kenan’a 26 yıl önce büyük ödül geldi

‘Yusuf ile Kenan’a 26 yıl önce büyük ödül geldi

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ömer Kavur’un başyapıtlarından ‘Yusuf ile Kenan’, 26 yıl önce bugün Milano Film Fuarı’ndan En İyi Film Ödülü’yle döndü.

‘Yusuf ile Kenan’a 26 yıl önce büyük ödül geldi

Filmin serüveni, Türkiye sinemasının sansürle mücadelesinin de özeti niteliğinde. 2005’te aramızdan ayrılan usta yönetmen Ömer Kavur’un yönettiği 1979 yapımı film, 9 ve 14 yaşlarındaki çobanlık yapan Yusuf ve Kenan’ın babalarını kaybetmelerinin ardından amcalarını bulmak için İstanbul’a gitmelerini konu alıyor. Yusuf, tanıştıkları bir çeteyle birlikte hırsızlığa başlarken Kenan bir meslek sahibi olmak için uğraşıyor.

Filmin senaryosunda Kavur’la birlikte 1995 yılında kaybettiğimiz Onat Kutlar’ın da imzası bulunuyor. Yusuf’u ise ilk kez oyunculuk performansında Cem Davran canlandırıyor. Film, 1979’da Antalya Film Festivali’ne seçilir. Dönemin Sansür Kurulu, ‘Yusuf ile Kenan’ı, Yavuz Özkan’ın ‘Demiryol’unu ve Yavuz Pağda’nın ‘Yolcular’ını yasaklar. Bunun üzerine diğer filmler ve jüri festivalden çekilir. Festivalin yarışması iptal olur, sadece Kısa Film Yarışması yapılır.

Antalya Film Festivali, sansür nedeniyle iptal olan 1979 yarışmasını ve darbe nedeniyle yapılamayan 1980 yarışmasını, 2011’de tekrarladı. Geç Gelen Altın Portakallar adlı ödüllerde ‘Yusuf ile Kenan’, En İyi Film Ödülü’nü ‘Demiryol’la paylaştı ve En İyi Senaryo Ödülü kazandı. Cem Davran ise En İyi Çocuk Oyuncu Ödülü’nü 32 yıl sonra kaldırdı.

‘Yusuf ile Kenan’ın baskıyla tek karşılaşması 1979’da olmadı. Önce Sansür Kurulu tarafından yasaklandı. Gösterime girebildiğinde ise filmin olduğu sinemalara saldırıldı. Film gösterimden kalkmak zorunda bırakıldı. Ama çoğu baskı hikâyesi gibi ‘Yusuf ile Kenan’ da yasakları boşa çıkardı. Nitekim bugün Türkiye sinema tarihinde bir başyapıt olarak anılmayı sürdürüyor.