Ege ‘ZEKİ’ iş sahibi yaptı

‘ZEKİ’ iş sahibi yaptı

29.06.2017 - 05:26 | Son Güncellenme:

Manisa Organize’de kurulan Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri’nde (ZEKİ), 26 zihinsel engelli, diğer işçilerle aynı ücret ve sosyal haklarla üretime katıldı

‘ZEKİ’ iş sahibi yaptı

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (MOSB) Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri’nde (ZEKİ) faaliyet gösteren 12 atölyede, toplam 26 zihinsel engelli, diğer işçilerle aynı ücret ve sosyal haklarla üretime katılıyor. Merkezde, şimdilik 8 zihinsel engelli Standart Profil Fabrikası’nda kapı ve toz fitilleri, 8 engelli de Teleset Fabrikası’na kablo üretmeye başladı.

Haberin Devamı

Farklı özellikleri var

Vestel’de de 10 zihinsel engelli genç üretime katılıyor. Önümüzdeki günlerde kurulacak bir atölyede de Bosch’a bağlı 8 zihinsel engellinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Standart Profil-2 Fabrika Genel Müdürü Ergenç İneler, MOSB’da faaliyet gösteren tesislerindeki 8 zihinsel engellinin, Audi’nin Q7 modeli ile Fiat ve Volkswagen otomobillerinin sızdırmazlık parçalarının üretimini yaptığını söyledi. İneler, “Bu çocuklarımızın her birinin birbirinden farklı özellikleri var. Çalışan 8 zihinsel engellimiz gerçekten çok iyi performans gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

Sanayicilere çağrı var

Sanayicilere seslenen İneler, “Bir dakika bile zaman kaybetmesinler ve burada bir şube açsınlar. Üretimleri artarken bu çocuklarımız daha güzel işlere sahip olsunlar” dedi.

Haberin Devamı

Öğretmen eşliğinde üretim yapıyorlar

ZEKİ’de atölye açmak isteyen fabrikalar, ilk etapta zihinsel engellilerle ön görüşme yaparak iş konusunda bilgilendirme yapıyor. Görüşmelerin ardından işe alınan engelli bireyler, fabrikalarda çalışan işçilerin sahip olduğu hakların aynısına sahip olarak iş hayatına başlıyor. Atölyelerde üretim yapacak engelli bireyler, işe göre öğretmenler tarafından eğitimden geçiriliyor. Sabah 08.30’da evlerinden özel servislerle alınan engelli bireyler, saat 17.00’ye kadar atölyede bir öğretmen eşliğinde üretim yapıyor. İş kazası yaşanmaması için öğretmenler atölyelerin başında bulunuyor. ZEKİ’de 120 zihinsel engelli bireye iş imkanı sağlayabilecek fiziki koşullar mevcut.