Gündem 09.05’te hayat durdu

09.05’te hayat durdu

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 09.05’te tüm yurtta olduğu gibi İstanbul’da da hayat durdu. Sürücüler araçlarından indi, işçiler paydos etti, tüm şehir Ata için saygı duruşuna geçti...

09.05’te hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 78. ölüm yıldönümünde saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm yurtta olduğu gibi İstanbul’da da hayat birkaç dakikalığına durdu. O an geldiğinde sürücüler araçlarından indi, işçiler paydos etti, yürüyenler oldukları yerde sabitlendi ve tüm şehir Ata’sı için saygı duruşuna geçti. Atatürk Havalimanı’nda iki dakika süren saygı duruşuna görevliler ve yolcuların yanı sıra turistler de eşlik etti.

Haberin Devamı

‘Saygıyla anıyoruz’

Aynı saatlerde Taksim Meydanı’nda ise anma töreni gerçekleştirildi. Tören İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Korgeneral Musa Avsever’in yerlerini almasıyla başladı. Anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla sona eren törende Güvenlik önlemleri üst seviyedeydi. Tören boyunca polis helikopteri görev yaptı. Törene katılan CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, “Bu ülkeyi bölmek, ayırmak isteyenlere inat, Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz” dedi.

İstanbul Valiliği ayrıca Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi’nde anma programı düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Atatürk ve silah arkadaşlarının fedakârlıkları ile Atatürk’ün insani yönünün anlatıldığı sunumlar yapıldı.

Haberin Devamı

Dolmabahçe’de uzun kuyruk

09.05’te hayat durdu


Aradan geçen 78 yıla rağmen özlemin en net hissedildiği yerlerden biri de Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’ydı. Buradaki anma töreni Atatürk’ün odası olan Harem bölümündeki 71 numaralı odada düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgisinden dolayı sarayda uzun bir kuyruğun oluştuğu tören, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile diğer kamu kurumu temsilcilerinin Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine çiçek bırakmalarıyla başladı. Daha sonra, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşuna geçildi ve İstiklal Marşı okundu. Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru tören boyunca saygı nöbeti tutarken, ziyarete açılan odaya akın eden vatandaşlar ve öğrenciler Atatürk’ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı. Bazı vatandaşlar bu esnada gözyaşlarına hakim olamadı.

Törene geç kalanlar ise koşarak saraya girmeye çalışırken saat 09.05’te sirenler çalmaya başladığında dışarıda kalanlar, bulundukları noktada saygı duruşunda bulundu.

09.05’te hayat durdu

El ele ‘Ata’ya Saygı’ zinciri

İstanbul Beşiktaş’ta 1011 metrelik Türk bayrağıyla ‘Ata’ya Saygı’ yürüyüşü düzenlenirken, Kadıköy’de binlerce kişi ‘Ata’ya Saygı Zinciri’ oluşturdu. Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5 kilometrelik mesafede binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05’te saygı duruşunda bulundu. Saygı zinciri sonrasında tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Anmaya katılan CHP’li vekiller Gürsel Tekin ve Barış Yarkadaş büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik sevginin her geçen gün arttığını dile getirdi.

Haberin Devamı

09.05’te hayat durdu

Ayaktaki yolcular Twitter’ı sallladı

10 Kasım’ı uçak yolcuları da unutmadı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na uçacak AnadoluJet’in TK-7242 sefer numaralı uçağında bulunan yolcular park alanında uçak içinde beklerken saat 09.05’i gösterince hep birlikte ayağa kalktı ve bir dakika süreyle saygı duruşunda bulundu. Bu sırada uçak yolcularından üniversite öğretim üyesi Gökhan Tan da bu anı cep telefonu ile çekerek sosyal medya hesabı Twitter’dan yayınladı. Fotoğraf en çok paylaşılan 10 Kasım karelerinden biri oldu.

Haberin Devamı

09.05’te hayat durdu

Hem Fatiha hem de saygı duruşu istedi

Askon’un İstanbul’da düzenlediği “Türkiye Ekonomisi ve Güncel Gelişmeler Toplantısı”na katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e konuşması esnasında Askon Başkanı Mustafa Koca, ‘Saygı duruşu yapacak mısınız saat 9’u 5 geçiyor” uyarısında bulundu.

Şimşek’in “Yapalım” cevap vermesi sonrası salonda “Saygı duruşu mu yapalım, Fatiha mı okuyalım?” sorusu soruldu. Bunun üzerine Şimşek, “Ayağa kalkarak saygı duruşunda bulunalım, Fatiha da okuyalım” dedi. Ardından da Şimşek’le birlikte tüm salon Atatürk için saygı duruşunda bulunarak Fatiha okudu.

Şimşek, “Cumhuriyetimizin kurucusuna tabii ki de minnettarız. O konuda en ufak bir tereddüt yok, Fatihamızı okuduk, hem de saygı duruşunda bulunduk. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin” diye konuştu.

1881 kareyle özel kısa film

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca Atatürk için özel bir film hazırlandı. ‘1881 Karede Anıtkabir’ adlı kısa film, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Foto Film Merkezi tarafından çekilen fotoğraf karelerinden oluştu. “Zaman aralıklı çekim” tekniğiyle çekilen 1881 fotoğraf karesinin birleştirilmesiyle oluşan hareketli görüntülerde Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir yer aldı. Film, “Özlem ve saygıyla anıyoruz” ifadeleriyle sona erdi. Söz konusu kısa film TSK’nın sosyal paylaşım sitesi hesabından ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesinden paylaşıldı. (ANKARA Milliyet)

Haberin Devamı

Suriyeli öğrenciden Atatürk şiiri

09.05’te hayat durdu


Balıkesir’in Manyas ilçesinde ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen törenle verildi. Şiir kategorisinde, Akçaova Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Suriye uyruklu İbrahim İsmaiel ‘Atatürk Bizimle’ adlı şiiriyle birincilik ödülüne layık görüldü. İsmaiel, ailesiyle 3 yıl önce Türkiye’ye göç ettiğiklerini ve Gönen’e yerleştiklerini söyledi. Öğretmenlerinin Atatürk ile ilgili kompozisyon ve şiir yarışması düzenlendiğini söylemesi üzerine şiiri yazdığını anlatan İsmaiel, “Atatürk ile ilgili duygularımı şiire döktüm ve şiirimin birinci geldiğini söylediler, çok mutlu oldum. (AA)

Şişli Camii’nde mevlit

Türkiye Hafızlar ve Mevlithanlar Cemiyeti, ebediyete intikalinin Atatürk ve 15 Temmuz şehitleri için mevlid-i şerif programı gerçekleştirildi. Öğle namazını müteakip Şişli Camii’ndeki Kuran-ı Kerim, ilahiler, mevlid-i şerif ve kasidelerin okunduğu programa katılan vatandaşlar şehitleri dualarla yad etti.

09.05’te hayat durdu

Yazarlar