Ekonomi 1.2 milyar kâr yazdı 5 yıllık harita çizdi

1.2 milyar kâr yazdı 5 yıllık harita çizdi

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, 5 yıllık bir strateji hazırladıklarını belirterek, “Bu plan Türkiye’nin geleceğine ve büyüme potansiyeline olan güvenimizin bir göstergesi” dedi

1.2 milyar kâr yazdı 5 yıllık harita çizdi

Türk Telekom, beş yıllık stratejik planını açıklarken, 2017 yılının ilk 9 ayında 1.25 milyar TL net kâr elde ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, telekom şirketlerinin üçer yıllık plan yaptığı bir dönemde Türk Telekom olarak 5 yıllık bir stratejik plan hazırladıklarını belirterek, “Bu Türkiye’nin geleceğine, şirketin pozisyonuna ve büyüme potansiyeline olan güvenimizin bir göstergesi” dedi.

Sürdürülebilir ve gerçekçi hedefler koydukları plan kapsamında şirketin iki önemli alana odaklanacağını dile getiren Doany, “Bir yandan ülkemizdeki her bireyin günlük hayatına dokunan yeni ürün ve hizmetlerimizle kitlesel pazarda kârlı büyümemizi sürdüreceğiz. Bir yandan da uluslararası işbirlikleri ve iştiraklerimizin de sağladığı sinerjiyle Ar-Ge’ye daha fazla odaklanacağız. Akıllı şehirler ve geleceğin teknolojilerine daha fazla yatırım yapacağız. Böylece geliştirdiğimiz katma değeri yüksek çözümlerimizle Türkiye’nin en iyi şirketlerinin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 12 büyüme

Stratejik plan kapsamında Türk Telekom’un önümüzdeki dönem büyümesine internet ve mobilin damga vuracağına işaret eden Doany, Türkiye’nin hedeflediği kalkınma atağını gerçekleştirebilmesinde internetin kilit bir rolü bulunduğunu söyledi.

Paul Doany, Türkiye’nin beklentilerin üzerinde büyüdüğü 2017’nin 9 aylık döneminin Türk Telekom için de oldukça başarılı geçtiğini de aktararak, şunları söyledi:

“Çift haneli büyümeyi sürdürdüğümüz 2017’nin 9 ayında büyüme öngörümüzü ve yatırım miktarımızı yukarı yönlü revize ettik. Bu dönemde Türk Telekom hedeflerinin de üzerinde yıllık bazda yüzde 12 büyüdü. Özellikle internet, mobil ve TV pazarından gelen büyüme ile Eylül 2016-Eylül 2017 arasındaki 12 aylık süreçte 2 milyon net abone kazandı. Kârlılıkta da ciddi bir artış yakaladığımız 2017’nin 9 aylık döneminde 1.25 milyar TL net kâr elde ettik. 40.5 milyonu aşkın abonemiz var.”

‘En büyük zorluk kur’

Doany, Türk Telekom’un verimli bir şekilde borçlanan bir şirket olduğuna da değinerek, “Net borç/Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) oranımız 1,96 oldu. Fazla borçlanan bir şirket değiliz. Net borç/FAVÖK oranının 2’nin altında olması bunu gösteriyor. En büyük zorluğumuz kur” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Türk Telekom’un gayrimenkullerini satmadığına da dikkati çeken Doany, “Özelleştirmeden bu yana 423 milyon TL’lik gayrimenkul satarken 1.5 milyar TL’lik gayrimenkul alımı ve iyileştirmesi yaptık. PTT ile ortak gayrimenkulleri daha verimli değerlendirmek için işbirliğine gittik. Yatırımın çoğunu Türkiye’nin dijital dönüşümü için yapıyoruz. Mükerrer yatırım olmaması için altyapıya ihtiyacı olanlarla altyapımızı paylaşıyoruz” dedi.

‘İşim gelir ve marj büyümesi sağlamak’

Soruları da yanıtlayan Paul Doany, Türk Telekom’un satılıp satılmayacağı konusunda ise, “Benim bu şirkete döneme sebebim hissedarlar ile şirket arasında izolasyon sağlayıp şirketin faaliyetlerinin etkilenmemesini sağlamak. İşim gelir ve marj büyümesi sağlayabilecek bir iş planı ortaya koymak. Türk Telekom hisselerini kim alırsa iyi bir getiri sağlaması için bunu yapıyoruz. Hisseleri kim alırsa çok mutlu olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘İştirakleri halka arz edebiliriz’

Paul Doany, iştiraklerinin değerini artırıp borsada kote etmeyi planladıklarını da belirterek, “İnnova’yı Argela’dan önce halka arz edebiliriz. Ayrıca sağlık ve enerji sektörlerinde risk sermayesi yatırımları da yapacağız. Yakında 5 risk sermayesi yatırımı açıklayacağız. Bu 5 şirketteki hisse oranı yüzde 25-30 arasında olacak” dedi.

Argela, Innova ve Sebit’e yaptıkları yatırımların meyvelerini topladıklarını aktaran Doany, “Analistlerin Türk Telekom hisseleri için yatırımcılara alım önerisi geçen yıl yüzde 45 iken, bu yıl yüzde 65’e çıktı” dedi.

Yazarlar