Gündem 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri

13.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay arşivlerinden gün yüzüne çıkarılan fotoğrafların yer aldığı çalışmada 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı askerlerinin cephede çekilmiş bilinmeyen fotoğrafları yer alıyor

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri

Çalışmada, Mustafa Kemal’in Trablusgarp Savaşı sırasında Türk subayları ve Libyalı Müslümanlarla çekilmiş fotoğrafları da bulunuyor.

Genelkurmay Başkanlığı Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı tarafından basılan “1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı Cepheleri” başlıklı kitapta, Türk askerinin 1. Dünya Savaşı’nda çekilen bilinmeyen fotoğrafları yer aldı. 390 sayfalık çalışmada, 1. Dünya Savaşı’nın başlangıcından sonuna kadar olan dönemde Türk askerinin mücadele verdiği cephelerde yaşananlar çarpıcı şekilde ortaya konuluyor. Kitapta, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Dairesi Başkanlığı (ATASE) ile Harbiye Askeri Müzesi arşivlerinde yer alan fotoğraflar bulunuyor.

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri


Yetim çocuklar
Eserdeki dikkat çeken fotoğraflar arasında Kafkas cephesinde yetim kalan ve General Kazım Karabekir tarafından koruma altına alınan çocukların fotoğrafları da bulunuyor. Mustafa Kemal Paşa’nın Anafartalar’da cepheyi ziyarete gelen Arap İlim Heyeti ile çekilen fotoğrafı ve Kireçtepe Anıtı önündeki fotoğraf karesi kitapta ilk kez ortaya çıkartılan arşiv dökümanlarından. Atatürk’ün, 1911 yılında Binbaşı rütbesiyle Derne Komutanı olarak Libya çöllerinde görev yaptığı sırada emir subayı Murat Efendi ve arkadaşı Fuat Bulca aile çekilen siyah-beyaz fotoğrafları da dikkat çeken kareler arasında bulunuyor.

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri


‘Küçük bombacı’
Kitaptaki en çarpıcı fotoğrafı ise Çanakkale Cephesi’nde görev yapan çocuk asker Onbaşı Ali Reşat’ın görüntüsü oluşturuyor. O dönem Osmanlı askerleri arasında küçük bombacı olarak nam salan Onbaşı Ali Reşat’ın Alman Dergisi’nde yayınlanan foto çizimi de “1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı Cepheleri” başlıklı çalışmanın görselleri arasında yer alıyor. Çocuk yaştaki Onbaşı Ali Reşat’ın cephede vatan müdafasına katılması dönemin zorluklarını anlatmaya yetiyor.

Minnetle...

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cepheleri


Çanakkale, Irak-İran, Filistin, Yemen, Libya, Galiçya, Makedonya ve Romanya Cepheleri’ndeki kahramanlık ve dramların aktarıldığı kitabın önsözünde ise ATASE Daire Başkanı Tuğgeneral Necdet Tuna’nın, “Türk Ordusu geniş bir coğrafyada savaşmak zorunda kalmış ve bu savaş süresince de binlerce evladını şehit vermiştir. Bizler o kahraman neslin torunları olarak vatan savunmasında canlarını gözlerini kırpmadan veren, Türk tarihinin altın sayfalarında yerlerini alan vatan evlatlarını bir kez daha saygı, sevgi, rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadeleri yeralıyor.