Gündem 1. Dünya Savaşı’nın siyah-beyaz hikâyesi

1. Dünya Savaşı’nın siyah-beyaz hikâyesi

27.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1. Dünya Savaşı’na ait 274 fotoğrafı bir albümde topladı. Savaş yıllarında geçen olayları anlatan albüm, ‘Harb-i Umumi Panoraması’ adıyla yayımlandı

1. Dünya Savaşı’nın siyah-beyaz hikâyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. 1. Dünya Savaşı’nda gerçekleşen önemli olaylara ait fotoğrafları tek albümde bir araya getirdi. “Harb-i Umumi Panoraması” adıyla yayımlanan eser, Atatürk Kitaplığı arşivinde yer alan 8 albümdeki 274 fotoğraftan oluşuyor. Dönemin zor şartlarında yapılmış olan çalışmayı yeniden gün yüzüne çıkararak tarihi ve kültürel mirasa ışık tutması amaçlanan eserde bugüne kadar bilinmeyen fotoğraflar da yer alıyor.

Haberin Devamı

Döneme ait albümlerin o dönem cephedeki askerin moralini yüksek tutmak için Müdafaa-i Milliye Cemiyeti tarafından hazırlandığı, Ahmed İhsan ve Şurekası Matbaası’nda basıldığı notlarda belirtiliyor. Albümlerin birinci, ikinci ve üçüncü cildinde 34, dördüncü ve beşinci cildinde 36, altıncı cildinde 34, yedinci cildinde 32 ve sekizinci cildinde ise 34 olmak üzere toplam 274 adet savaş ve savaş gerisini gösteren özel kareler yer alıyor.

Kültür A.Ş. tarafından hayata geçirilen çalışmada fotoğrafların yanı sıra Prof. Dr. Haluk Selvi’nin “Harp ve Propaganda” ve Doç. Dr. Ali Satan’ın “Savaş ve Kahramanlığın Görünür Kılınması” adlı makaleleri de bulunuyor.

Gün yüzüne çıktı

O dönemde basılan albümlerin Osmanlı halkına 1. Dünya Savaşı’ndan haberler vermeyi ve meşhur olaylarla ilgili fotoğraflar yayımlayarak halka cephe gelişmelerini yakından göstermeyi hedeflediği bilgileri de yer alıyor.

Haberin Devamı

Gün yüzüne çıkan yeni arşiv karelerinin bazısında ise 1. Dünya Savaşı yıllarına ait teknolojik yenilikler, siperlerdeki askerlerin morallerinin yüksekliği ve başarıları fotoğraf karelerine yansıyan önemli göstergeler arasında bulunuyor.