Gündem 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepe'de miting... Türkülü halaylı kutlama

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepe'de miting... Türkülü halaylı kutlama

02.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Maltepe’de ilk kez düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü buluşması oldukça renkli geçti. Miting alanını dolduran on binlerce işçi, türküler ve halaylar eşliğinde bayramını kutladı. Sanatçı Genco Erkal’ın Nazım’dan okuduğu dizeler emekçilerden büyük alkış aldı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepede miting... Türkülü halaylı kutlama

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB önderliğinde bir araya gelen parti, STK, dernek ve oluşumların bu yılki 1 Mayıs adresi Maltepe’ydi. Maltepe miting alanına kitleler üç ayrı koldan yürüyüş yaparak ulaştı. KESK, HDP, TMMOB ve TTB’nin olduğu yürüyüş kolunun buluştuğu noktada olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Her noktada motosikletli polisler ve ekipler yer alırken polis helikopterleri havadan bölgeyi gözetledi. Katılımcılar alana halaylar ve horonlar eşliğinde gelirken CHP korteji de Kartal’da buluşarak yaklaşık 5 kilometre yürüyerek meydana ulaştı. Alana girişte yaşanan arbedede 6 kişi gözaltına alındı. Alanda sendika örgütlerinin ve partilerin bayraklarıyla “Herkese adalet, herkese iş”, “Yaşasın 1 Mayıs”, yaşasın direniş” yazılı parkartlar açıldı. Kutlama 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulup 1 Mayıs marşının söylenmesiyle başladı. DİSK Korosu’na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte Enternasyonel Marşı’nı seslendirirken koroya, CHP’li bazı vekiller de katıldı.

Haberin Devamı

El yapımı bombalar yakalandı

Kentteki 1 Mayıs kutlamalarında büyük çapta olaylar yaşanmazken, çoğunluğu izinsiz bölgelerde kutlama yapmaya çalışan 84 kişi gözaltına alındı. Beyoğlu Piyalepaşa’da da eylem arayışında olan DHKP-C’li bir grubun kaçarken bıraktığı poşetlerden 3 el yapımı bomba çıktı. Bombaların çakmak gazları ve torpillerle güçlendirildiği belirlenirken polis kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Etkinlikte kalabalığa seslenen DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, “1 Mayıs Kemal Türkler’dir, Abdullah Baştürk’tür. 1 Mayıs 1977’de yitirdiğimiz canlarımızdır. Bizler bugün Türkiye’nin dört bir yanında emeğin demokrasinin seferberliğini ilan ediyoruz” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise; “OHAL şartlarında 1 Mayısı kutlamaya çalışıyoruz. 24 Haziran’da yapılacak seçim gelecek on yılları belirleyecek. Bu nedenle 24 Haziran’a kadar artık her gününüz 1 Mayıs’tır” diye konuştu.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Patrick İshert yaptığı konuşmada “Avrupa’nın bütün şehirleri olarak işçi sınıfının mücadelesinde yanınızdayız” dedi. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de “Barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepede miting... Türkülü halaylı kutlama

Barış şiirleri

Etkinlik konuşaların ardından tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Rutkay Aziz’in şiir dinletisiyle sürdü. Erkal, Nazım Hikmet’in “Akın var/ güneşe akın!/ Güneşi zaptedeceğiz/ güneşin zaptı yakın!” dizeleriyle kalabalığa seslenirken, sanatçı Rutkay Aziz de sahneden barış şiirlerini dile getirdi. Sanatçılar Rewşan Çeliker ve Erdal Güney de müzik dinletisi sundu.

Zırhlı güvenlik

Geniş güvenlik önlemleri alındığı Taksim Meydanı’na çıkan bütün yollar sabah erken saatlerden itibaren kapatıldı. Taksim’de sokaklar boş kalınca esnaf voleybol oynadı. Otellerin yoğun olarak bulunduğu Talimhane bölgesi de İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklar da bariyerlerle çevriliydi. Kentte 26 bin 174 polis, 4 polis helikopteri, 85 TOMA ve 67 zırhlı araç güvenlik önlemleri için çalıştı. Polis, turistleri pasaport ve kimlik kontrolü yaparak Talimhane bölgesine aldı. Sehdikaların alana girişlerinin ardından öğle saatlerinde meydana girmeye çalışan 12 kişi gözaltına alındı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepede miting... Türkülü halaylı kutlama

Beşiktaş’ta müdahale

Beşiktaş Meydanı’nda toplanarak slogan atan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyelerine dağılmaları uyarısında bulunan polis ekipleri, uyarıyı dikkate almayan gruba müdahale etti. Çevik Kuvvet polisleri, gruptaki 50 kişiyi gözaltına aldı.