Ekonomi 1 milyar $’lık rüzgâr

1 milyar $’lık rüzgâr

09.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ihale edeceği yeni rüzgar enerjisi santrallerinde bir milyar dolar yatırımla 1000  megavatlık elektrik üretilecek. Rüzgarı kuvvetli bölgelere kurulacak santraller 36 ay içinde üretime başlamak zorunda olacak.

1 milyar $’lık rüzgâr

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA RES-2) rüzgar enerjisi kapsamında yaklaşık bir milyar dolarlık yatırımla kurulacak toplam bin megavatlık santraller, orta ölçekli yatırımcıyı da hedefleyecek. Yeni şartname ile yabancı yatırımcılar için yerli ortak şartı da olmayacak. Sektör, 15 yıllık alım garantisinin kredi bulmayı da kolaylaştıracağı görüşünde.

Haberin Devamı

Son başvuru tarihi 7 Mart 2019 olarak belirlenen yarışmalar dört ayrı bölge için düzenlenecek. Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla’da 250’şer megavatlık rüzgar enerjisi santrali kurulması amaçlanan YEKA RES-2 ihalelerine şirketler konsorsiyum olarak girebileceği gibi yabancı şirketler için de Türk ortak şartı aranmayacak. Başvuran şirketlerin mali yeterliliğinin, son 3 yıllık satış gelirlerinin 150 milyon lira ve üzeri veya 2018 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüklerinin 45 milyon lira ve üzerinde olması gerekiyor.

Üretimde yerli şartı

Rüzgar türbinlerinin güncel teknolojiye ve IEC 61400 standartları serisine uygun ve asgari gücü 3,0 MWe güce sahip olması gerekecek. Rüzgar yatırımlarında yerlilik oranı şartı kule için yüzde 65, kanat için yüzde 60, rüzgar türbininin diğer tüm ekipmanlarında ise yüzde 51 olacak. Türbinlerin yerlilik oranı ise yüzde 55 olacak. Yatırım değeri 1 milyar doları bulan santrallerde kullanılacak her bir türbinin kapasitesi en az 3 megavat veya üzerinde olacak, YEKA RES-1 projesine göre daha büyük kapasiteli ve verimli türbinler kullanılması sağlanacak.

Haberin Devamı

Daha fazla katılım

YEKA RES-2 kapsamında seçilen bölgeler üretime uygunluğu gösteren class 1 ve class 2 bölgeleri arasında yer alıyor. 250’şer megavat için dört ayrı ihale gerçekleştirileceği için büyük yatırımcının yanı sıra orta ölçekli yatırımcıların da ihalelere katılmasıyla, projelerin hem daha hızlı hayata geçirilmesi hem de daha kolay finanse edilmesi amaçlanıyor. Tavan fiyatı kilovatsaat başına 5,5 dolar/centten açılacak ihaleleri kazanan şirket veya şirketler için lisans süresi 49 yıl geçerli olacak. Kazanan firma veya firmaların ilk 24 ay içinde ön lisans başvurusu yapması ve takip eden en fazla 36 ay içinde elektrik üretiminine başlaması gerekecek. Böylece, en fazla 60 ayın sonunda bu bölgelerdeki rüzgar enerjisi santrallerinde ilk elektrik üretimi gerçekleşecek. Kurulacak toplam bin megavatlık santraller tam kapasite devreye girdiğinde yılda 3,4 milyar kilovatsaat elektrik üreterek, Türkiye’nin 2017 sonu itibarıyla 294,5 milyar kilovatsaat olan elektrik tüketiminin yaklaşık 1,1’ini karşılayabilecek.

Haberin Devamı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı (TÜREB) Mustafa Serdar Ataseven, “İkinci rüzgar YEKA’sında başlangıç tavan fiyatının kilovatsaat başına 5,5 dolar/cent olarak belirlenmesi de makul seviye. Tüm gelişmelerle birlikte Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından YEKA’larla havza planlaması yapılmış oldu” diye konuştu.

15 yıl garanti avantajı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı (TÜREB) Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisinde teknoloji geliştikçe türbinlerin verimliliğinin arttığını ve fiyatların ucuzladığını kaydetti. Ataseven, daha önce yapılan rüzgar YEKA ihalesinde ortaya çıkan fiyatın 3,48 dolar/cent olduğunu anımsattı. Yeni ihalelerde, teklif edilen fiyatın 15 yıl boyunca garantisi bulunacağını ama lisans süresinin 49 yıl olacağını ifade eden Ataseven, “TÜREB olarak alım garantisinin 15 yıl olmasını önermiştik, çünkü o takdirde finansman bulmak kolaylaşıyor” dedi.