Gündem 1 milyon çocuğa algoritmik eğitim

1 milyon çocuğa algoritmik eğitim

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın ‘Google.org’un desteğiyle hazırladığı dijital algoritma kapsamında 1 milyon çocuğa algoritmik düşünme öğretilecek

1 milyon çocuğa algoritmik eğitim

Türkiye’de kurulduğu günden itibaren 2.5 milyon çocuğa erişerek eğitim olanağı sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), önemli bir eğitim projesine daha hazırlanıyor. Proje kapsamında “Google.org” tarafından tasarlanan Algo Dijital isimli bilgisayar programı 6-14 yaş arası ilköğretim çağındaki çocukların, algoritmik düşünme, dijital okuryazarlık, blok temelli programlama uygulamalarını öğrenmesini sağlayacak.
Gönüllüler katılacak
Projenin eğitim ayağında tamamen TEGV gönülleri yeralacak. İlk etapta 160 bin TEGV’li çocuk ile 2 binden fazla gönüllü algoritmik düşünme programından yararlanacak. Eylül ayından sonra da özel olarak tasarlanan dijital program internet üzerinden herkesin kullanımına açılacak. Böylelikle 1 milyon çocuk programa erişecek.
Projeyle 1 milyon çocuğun dijital çağı yakalayacağını belirten TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu şu bilgileri verdi:
‘Dijitalin alfabesi’
“Türkiye’nin 72 farklı noktasında etkinlikler düzenleyeceğiz. İnternet ve bilgisayar olanağı olmayan çocuklar TEGV merkezlerinde eğitim alabilecek. Çocuklar, geleceğin inovasyon dolu dünyasına adım atarken dijital dünyada buldukları bilgileri değerlendirme, analiz etme ve yorumlama süreçleriyle birlikte teknoloji kullanımı ve hatta ötesini öğrenecekler. Google, başlattığımız projeye 1 milyon dolarlık yardım sağlamış durumda. Çocuklarımız proje sayesinde dijital okur-yazarlıktan dijital güvenliğe kadar sanal dünyanın alfabesini öğrenmenin yanı sıra internet kullanımı konusunda da bilgi sahibi olacaklar.”

% 67 bilgisayar kullanamıyor

TEGV yöneticileri, Türkiye’deki bilgisayar ve bilişim okuma-yazma oranlarını da açıkladılar. vahim tablodan yansıyan rakamlar şöyle:
Vatandaşın sadece yüzde 35 kendilerine gelen e-postaların kimden geldiğini biliyor. Yüzde 65’lik bir dilim ise e-posta gönderen kişiyi anlamayacak seviyede.
Türkiye’de 16-74 yaşındaki bireylerin yüzde 55’i bilgisayar, yüzde 61’i internet kullanıyor.
Sahte e-posta veya sahte isimle gönderilen e-postayı anlayabilenlerin oranı sadece yüzde 3.
Birinci basamağın altı olarak kabul edilen en basit bilgisayar kullanımını bilmeyenlerin oranı yüzde 67.
Dijital ortamda problem çözme becerisine sahip olanların oranı yüzde 8. Bu oran İskandinav ülkelerinde yüzde 40’ların, AB genelinde ise yüzde 30’ların üzerinde.
Üst düzey matematik okuyabilenlerin oranı yüzde 1.1 seviyesinde.