Ekonomi 1 numaralı madde artık ekonomi olur

1 numaralı madde artık ekonomi olur

19.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, artık gündemin 1 numaralı maddesinin ekonomi olacağını belirterek, “Üretim reform paketi hazır. Vergi reformu sırada. Bekleyen yatırımlar devreye girecek” dedi

1 numaralı madde artık ekonomi olur

Maliye Bakanı Naci Ağbal, pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunun ardından bir numaralı maddenin ekonomi olacağını, enflasyon ve işsizliğin aşağı çekilmesinin de öncelikler arasında bulunduğunu kaydetti.
Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide Ağbal, referandumun bitmesi ve kabul oyu çıkmasının siyasette belirsizliklerin ortadan kalkmasının ekonomide beklentileri olumlu etkileyeceğini belirterek, bu aşamadan sonra reformların hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Üretime teşvik

“Şu anda en hazırlıklı olan üretim reform paketi. Bununla bir taraftan üretimde kolaylaştırıcı hükümler getiriliyor, maliyetler aşağı çekiliyor bir taraftan da organize sanayi bölgelerindeki yatırımları daha cazip hale getirecek yeni teşvikler getiriliyor” diyen Ağbal, çalışmaları belli aşamaya ulaştırılan ve istihdamı olumlu etkileyecek olan İşgücü Piyasası Reformu’nun TBMM’ye getirileceğini vurguladı.

Vergi reformu

Ağbal, Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanunu ve KDV Reformu’nu da Bakanlar Kurulu gündemine taşıyacağını belirtti.
“Bir süredir ekonomide geçici, belli alanlarla ilgili büyüme odaklı tedbir ve destek niteliğinde düzenlemeler yapıyoruz. Bunlar ekonomide canlanmaya destek oluyor. Bunların üstünde çok daha kalıcı, özellikle yatırımların önündeki engelleri kaldıracak düzenlemelerin hayata geçmesi gerekiyor” diyen Ağbal, bu konuda Ekonomi Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını vurguladı.
Bu faktörleri destekleyecek olan özel sektör yatırımlarının hızlı şekilde artmasının ve arz tarafının güçlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Büyümeye ivme

“Özel sektörde bekletilen ve ertelenen yatırımlar var. Ekonominin önünü açacak düzenlemeleri ardı ardına TBMM’ye getirdiğimiz takdirde yatırımlarda hızlı toparlama ve yukarı çıkış bekliyorum.”

Son çeyrekte açıklanan büyüme rakamlarının 2017 beklentilerini yukarı çektiğini, ilk çeyrekte KGF’den alınan teşvik ve desteklerin ekonominin büyüme kapasitesini artıracak mahiyette olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2017’nin ilk çeyreğinde gerçekten etkisini gösterdiği anlaşılan desteklerin bu yılın ilk çeyreğinde de güçlü bir toparlanmayla büyümede kendini gösterirse OVP’de ortaya koyduğumuz büyüme hedefine (yüzde 4.4) doğru bir ivme yakalarız” şeklinde konuştu.

Gıda fiyatlarına neşter

Ağbal, gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanma ve bu dalgalanmanın enflasyon yansımasına ilişkin Gıda Komitesi’nde önemli önerilerin gündeme getirildiğine de dikkat çekti. Komitede bazı çalışmaların belli bir noktaya geldiğini de belirten Ağbal, “Önümüzdeki günlerde atacağımız adımlardan bir grubu da bu alanla (gıda) ilgili olacak” dedi.

Haberin Devamı

Gıda fiyatlarındaki hızlı oynaklıkların beklentileri de bozduğuna dikkat çeken Ağbal, “Referandum nedeniyle bir noktada beklendi ama Gıda Komitesi’ndeki yapılan sunumlarda ve çalışmalarda gıda fiyatlarında orta ve uzun vadede çok daha istikrarlı kılacak ve maliyet kaynaklı gıda fiyat artışlarını dengeleyecek önemli öneriler gündeme getirildi. Taşıma maliyetlerinde ve taşıma sisteminde depolama ve taşınırken soğuk hava ortamlarının sağlanması için devletin belki de nakdi destekler vermesi gerekiyor” dedi.

‘Kurda istikrar oluşacak’

Gıdanın yanısıra döviz kurlarına ilişkin seyrin de enflasyonu etkilediğine dikkat çeken Ağbal, “Kurlarda referandum sonrası oluşacak istikrar ve aşağı yönlü gidiş önümüzdeki döneme dönük enflasyon beklentilerini aşağı çekecektir. Dövizin tedrici etkisi bazdan arındıkça bunlar düşecek” dedi.

Ağbal, enflasyondaki yükselişte vergi ayarlamalarının da etkisini olduğunu da hatırlattı.

Haberin Devamı

Reel sektöre ciddi destek

Büyüme için gerekli desteklere devam edeceklerini ve kamu kanalıyla büyümeyi istemediklerini kaydeden Ağbal, “Özel sektörü, özel talebe dayalı büyüme kompozisyonu oluşturmak istiyoruz... Önümüzdeki aylar reel sektörü destekleyecek düzenlemelerimiz olacak. Kamu maliyesi büyümeye destek verecek ama kamu maliyesi üzerinden büyüme hedeflemiyoruz” dedi.