Gündem 1 yıl önceki rapor facianın habercisi

1 yıl önceki rapor facianın habercisi

28.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siirt’te baraj kapaklarının açılmasıyla 6 kişinin yaşamını yitirdiği olayın bir benzeri 3 yıl önce yaşanmış 3 kişi ölmüştü. Olayla ilgili davada bilirkişinin raporu son facianın kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor

1 yıl önceki rapor facianın habercisi

Siirt’in Tillo ilçesinde Botan Çayı üzerinde Limak Holding’in yaptığı Alkumru ve Kirazlık barajlarının devreye girmesiyle, 10 Eylül 2011 günü Aydınlar mevkiinde piknik yaparken bir anda yükselen sulara kapılan 39 yaşındaki Fehmi Özbey ile çocukları 17 yaşındaki Serdar ve 9 yaşındaki İbrahim yaşamını yitirdi.
Siirt Barosu’nun da girişimiyle Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde olayla ilgili açılan davada Limak Holding Yönetim Kurulu üyesi Sezai Bacaksız ile Alkumru Baraj ve Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürü Kasım Eren yargılandı. Baraj alanında gereli can ve mal güvenliğinin sağlanmadığına hükmeden mahkeme, yasalar ve yönetmeliklerin öngördüğü önlemleri yeterince almadıkları gerekçesiyle sanıklar Sezai Bacaksız ile Kasım Eren’i taksirle ölüme neden olmaktan 5’er yıl hapse çarptırdı.
Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu karardan sonra Yargıtay’a gönderilen dosya henüz sonuçlanmazken, yargılama aşamasında mahkemenin oluşturduğu bilirkişinin raporunda saptadığı eksikliklerin büyük bölümünün de giderilmediği ortaya çıktı. İnşaat mühendisleri Adil Damar ve Yahya Zararsız ile makine mühendisi Erdal Çetiner imzasıyla Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 1 Ocak 2013 tarihli bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:
* 3 ünite aynı anda devrede: Olayımızda, işletmedeki tribünlerin üçünün birden hizmete alınması ve ani olarak çaya normalden 21 kat fazla su verilmesi nedeniyle dava konusu üzücü olay meydana gelmiştir. Tribünleri yarım saat veya daha uzun aralıklarla teker teker üretime açılması düşünülseydi böyle bir olay olmayacaktı.
* Bilim dışı işletme şekli: Botan çayında su seviyesi baraj yapıldığı için minimum seviyeye inmiş, tribünler ani olarak çalıştırıldığı için de çocuklar ve ebeveynleri yanıltmıştır. Bu bir bilim dişi işletme şekli olup sadece uyarı levhası ile davalıların sorumluluktan kurtulması haksızlık olur.
* İkaz levhaları etkili değil: Tedbirlerin birkaçı birden uygulanması gerekir. Genelde ikaz levhaları yasak savmak için, sorumluluktan kurtulmak için kullanılmaktadır. Okuma yazma bilmeyenlere hiç bir etkisi yoktur.
* Arazi araçları ve motosiklet: Barajdan ani su salınmadan önce 4 tekerlekli arazi araçları, motosikletler ve helikopterle, Botan Çayı su akışı yönünde bulunanlar, piknik yapanlar, tehlikeli bölgede hayvan otlatanlar, suya girme ihtimali olan çocuklar, balık tutanlar uyarılmalıdır. Bu yapılmamıştır.

‘Yaz aylarında görevli yok’
Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar, 2011 yılındaki olayla ilgili bilirkişi heyetinin saptadığı eksikliklerden sadece siren sisteminin devrede olduğunu söyledi. Baro Başkanı Acar, bilirkişi raporunda değinilen, nehir güzergahına arazi araçları ve motosikletle uyarı için güvenlik yolunun yapılmadığını, helikopterle nehir güzergahındakilerin uyarılmadığını, belli aralıklarla güvenlik istasyonu yapılıp özellikle yaz aylarında buralarda görevli bulundurulmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

CHP’li Özel: Siren duyulmuyor

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de Botan Çayı’na giderek bölgede incelemelerde bulundu. Özel, “Siren sesi bölgede kullanılacak en son uyarı sistemi. Siirt halkı, ‘burada askeri araçlar her zaman siren çalar. Biz birtek siren sesinden irkilmeyiz’ diyor” dedi. Özel, sistemi çalıştırarak alanı incelediklerini belirterek, barajdaki sirenin piknik alanına 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve 600 metreden itibaren duyulmadığını anlattı.
ANKARA Milliyet