Gündem 10 bin Suriyeli Türkiye sınırında

10 bin Suriyeli Türkiye sınırında

06.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Esad yönetimi ve Rusya’nın Halep’e düzenlendiği hava saldırılarından kaçan Suriyeliler Türkiye sınırına akın etti Sınırdaki kampa sığınan 10 bin kişinin pazartesi günü Öncüpınar’dan Türkiye’ye alınacağı belirtildi

10 bin Suriyeli Türkiye sınırında

Suriye’de Halep ve kuzey bölgelerine düzenlenen hava saldırıları, bölge halkını göçe zorladı. 10 bin civarında Suriyeli, tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriye’nin Sucu ve İğde köylerine kurulan 60 bin civarında sığınmacının barındığı kamplara yerleştirildi. Dün bu çadırkente çadır takviyesi yapılmaya başladı. İnsani Yardım Vakfı öncülüğündeki görevlilerin sabah saatlerinden itibaren 7 bölgede kurulu kamplara yeni çadırlar kurmaya başladığı bildirildi. Dünden bu yana gelen 10 bin kişi ile gelmesi beklenen diğer kişilerin de Türkiye’ye geçişlerine izin verilene kadar sınıra yakın noktada genişletilen kamplarda tutulacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Sınır hattında henüz bir yığılma yaşanmamasına rağmen, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yetkililer resmi açıklama yapmazken, Suriyelilerin kabulü ve ihtiyaçları için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi uygulamaya hazır durumda bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda Kobani’den 3 günde gelen 200 bin kişinin sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye girişini sağlayan sistem uluslararası prosedürlere uygun olarak silahtan arındırma, acil su ve gıda yardımı, detaylı arama, sağlık taraması, biyometrik kayıt ve barınma alanlarına transferi süreçlerini içeriyor

En erken pazartesi

Suriyelilerin gelişlerinin tamamlanmasının ardından toplu halde Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye alınabilecekleri, bunun en erken pazartesi olabileceği kaydediliyor. Ankara’dan gelen İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinaslan ve AFAD yetkililerinden oluşan heyet de dün Öncüpınar Sınır Kapısı çevresinde incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

Suriye’de Esad yönetimi ile Rusya’nın Halep ve kırsalına düzenlendiği hava saldırılarından kaçan Suriyeliler Öncüpınar sınır kapısında toplandı. Kontrollü bir şekilde Türkiye’ye alınan sığınmacılar kamplara yerleştirilirken sınırın diğer tarafında kalanların bekleyişi de sürüyor. Halep’e bağlı Azez kasabası sınırlarındaki Babusselam ve Türkiye sınırına yaklaşık 5 km mesafedeki Harameyn kamplarında toplanan binlerce Suriyeli, işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.

10 bin Suriyeli Türkiye sınırında

‘Sınırı geçemedim’

İki gün önce Mare köyünden yola çıkarak sınıra ulaşan Fatma Kurbilal, uçakların artık hedef gözetmeden bombaladığından yakınarak Türkiye’ye kaçmak istediğini ancak oturma izni olmasına rağmen sınırdan alınmadığından yakındı. 51 yaşında 5 çocuk annesi Kurbilal, Konya’da 3 yıl oturduğunu, kızlarını görmek için Suriye’ye geldiğini anlatarak şunları söyledi:

“Uzun süre çocuklarımdan ayrı kalınca onları görmek için Suriye’ye kısa süreliğine geldim. Uçakların bombalamasına yakalanacağımı nereden bilebilirdim ki? Şimdi geri Konya’ya dönmeye çalışıyorum ama Türkiye tarafından verilen kimliğim olmasına rağmen içeri alınmadım. Yetkililer, beni içeri alacaklarını ancak bunun birkaç gün süreceğini söylüyor.”

Haberin Devamı

Öte yandan Rus savaş uçakları öğleden sonra Azez ile Halep arasındaki bölgeyi bombaladı. Sınıra 10 kilometre uzaklıkta gerçekleşen patlamalar Türkiye tarafından da duyuldu.

10 bin Suriyeli Türkiye sınırında

2 bin 500 kişi Suruç’a yerleştirildi
Son saldırılardan sonra 4 günde Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 bin 500 Suriyeli, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine yerleştirildi. Hatay’ın Yayladağı sınırına gelerek Türkiye’ye geçen Türkmen, Kürt ve Arap sığınmacıların bir kısmı buradaki işlemlerinin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından otobüslerle Suruç’taki çadır kente getirildi. Burada sağlık taramasından geçirilen çocuklara da kızamık ve kabakulak aşısı yapılıyor. İşlemleri tamamlanan Suriyeliler, daha sonra görevlilerce belirlenen çadırlara yerleştiriliyor. Sığınmacılardan Cemal Tarık, “Türkiye’ye 10 kişi geldik ancak bazı yakınlarım yürüyemediği için orada kaldı. Zalimler, gece gündüz bomba yağdırıyor. Eğer ortada bir savaş varsa gidin cephedeki askerlerin karşısına çıkın ama onlar özellikle sivil halkı, çocukları ve kadınları öldürüyorlar. Zalimlerin gücü yetmeyecek, inşallah kısa sürede döneceğiz” diye konuştu. Ahmet Mukri de 4 gün dışarıda uyuduk. Eşim 7 aylık hamileydi. Çok korktuk. Biz bölgeden ayrılınca bile uçaklar sürekli bombalar yağdırdı” dedi.
10 bin Suriyeli Türkiye sınırında
‘Dünya ölümümüzü izliyor’
Ailesiyle Azez’den kaçarak Türkiye’de bir kampa sığınmak istediğini ancak Türkiye’nin kabul etmediğinden dolayı yeni kurulan Harameyn kampına sığındığını belirten Abdullah Azizi, “Her taraftan etrafımızı sardılar. Cehennemde gibiyiz. Bir taraftan IŞİD, bir taraftan Kürtler, diğer tarafta ise rejim ve onun destekçisi İran bizi vuruyor. Havada dolaşan Rus uçaklarının attığı bombalar evlerimizi başımıza yıkıyor. Tek sığınacağımız ocak, tek güvencemiz Türkiye’ydi ama şimdi onlarda bizi almazsa ne yaparız bilemiyoruz. İnsanlık buralarda ölmüş, dünya ölümümüzü izliyor” diye konuştu. Yeni kurulan Harameyn kapına bir gece önce geldiğini söyleyen Ahmet Abdullah ise, “Bizim tek dostumuz varmış o da Türkiye. Arap olmamıza rağmen yıllarca bize yiyecek ve kıyafet desteğini kesmedi. Şimdi bizi içeri almıyorlarsa bildikleri vardır. Çünkü Türkler, ‘almayacağız’ demiyor, işlemler yapıldıktan sonra alacaklarını söylüyorlar. Bizi bu duruma düşürenler Allah’ından bulsun. Çoluk çocuğumuz İran ve Rusya nefreti ile büyüyor. Günü gelince onlar bize yaptıklarının bedelini ödeyecekler” dedi.