Gündem 10 yılda 8 bin kişi boğularak öldü

10 yılda 8 bin kişi boğularak öldü

02.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaz mevsimi dolayısıyla sıcaktan bunalanlar sahilleri tercih ederken, denizden uzak bölgelerdeki vatandaşlar ise çareyi en yakın yerdeki su birikintilerinde buluyor.

10 yılda 8 bin kişi boğularak öldü

Ancak baraj göleti, dere ve nehirlere kontrolsüz şekilde girilmesi nedeniyle her yıl çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturduğu yüzlerce kişi boğuluyor.

Bayramda 25 kişi boğuldu
Türkiye’de son 10 yılda 8 bini aşkın kişi suda boğulurken, en çok boğulma vakaları zemini balçıkla kaplı gölet, sulama kanalları ve göl gibi tatlı sularda meydana geliyor. Valiliklerin bazıları, boğulma vakalarının önüne geçilmesi amacıyla nehir, gölet, akarsu ve benzeri kontrolsüz alanlara girmeyi yasaklarken, 15 yaşından büyüklere Kabahatler Kanunu uyarınca 189 lira ceza uygulanıyor.
Fakat DSİ’nin su kenarlarına koyduğu uyarı levhaları, yapılan uyarılar ve uygulanan para cezaları çocuk ve gençleri tehlikeli eğlenceden alıkoymuyor. Bayram süresince deniz ve göletlere giren 25 kişi yaşamını yitirirken Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu, “Ülkemizde her yıl ortalama 900 kişi boğuluyor. Boğulmaların yüzde 70’i tatlı sularda meydana geliyor. Kontrolsüz şekilde suya girilmesi boğulmaya neden oluyor.