Gündem 100 kilometrede 1 lira yakıyor

100 kilometrede 1 lira yakıyor

25.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İTÜ’nün Güneş Enerjisi Takımı’nın ürettiği ve Türkiye’nin ilk 4 kişilik aracı olan ‘Aruna’, kilometre başına yalnız 1 kuruşluk enerji harcıyor

100 kilometrede 1 lira yakıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinden oluşan İTÜ Güneş Enerjisi Takımı, Türkiye’nin ilk 4 kişilik güneş enerjili arabası, ‘Güneşin doğuşunu temsil eden kızıllık’ anlamına gelen “Aruna”yı üretti. Kilometrede 1 kuruşluk enerji yakan, saatte 70 kilometre hız yapabilen, ev tipi su ısıtıcısı kadar enerji harcayan “Aruna” önümüzdeki günlerde Türkiye turuna çıkacak.
Türkiye’de bir ilk olan 4 kişilik güneş enerjili arabası “ARUNA” ile yerli otomobil çalışmalarının ciddileşmesine katkıda bulunacaklarını düşünen öğrenciler, 1987’den bu yana düzenlenen “World Solar Challenge” yarışlarında Türkiye’yi temsil edecek.
“Aruna” için dün İTÜ Kampüsü’nde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ev sahipliğinde düzenlenen törene İstanbul Vali Yardımcısı Engin Durmaz, ana sponsorlardan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray Genel Sekreteri Fatih İşbecer ve diğer sponsor temsilcileri katıldı. Törende konuşan Rektör Karaca, “Üniversitemiz içinde de ‘Yeşil Kampüs’ anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
İTÜ Güneş Arabası ekibini temsilen konuşan Burak Oklar da “Geleceğin alternatif enerjisi ile çalışan araçlar üretmek, yerli otomobil üretimine destek vermek ve alternatif enerjinin günlük hayatta uygulanabilir olduğunu göstermek amacıyla bundan 11 yıl önce ilk arabamızı ürettik” dedi.

Yazarlar