Gündem 100 yıl ceza alan 7 yıl hapis yatacak

100 yıl ceza alan 7 yıl hapis yatacak

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP’nin af teklifi yüz binlerce davada önemli indirimlere de yol açacak. İnfaz Kanunu’na göre 100 yıl ceza alan da, 30 yıl alan da en fazla 28 yıl yatıyor. Süre yarıya indirildiğinden 14 yıla düşebiliyor. Şartla salıverilme ve MHP’nin 5 yıllık indirimi eklendiğinde bu süre 7 yıla kadar düşüyor

100 yıl ceza alan 7 yıl hapis yatacak

MHP’nin, bazı suçların ceza sürelerinde indirim öngören kanun teklifi, haklarındaki hüküm kesinleşen ve kovuşturması devam edenlerin yanı sıra soruşturma aşamasında olanları da kapsıyor. Teklife göre, soruşturma aşamasında şüphelinin üzerine atılı suç ve veya suçların kanundaki cezalarının alt sınırı alınmak suretiyle infaz hükümlerine göre çekmesi gereken toplam ceza süresinden 5 yıl düşürülecek.

Haberin Devamı

Yürürlükteki infaz kanununa göre teklifi kapsayan suçlardan dolayı infaz süresi üçte iki olarak hesaplanıyor. Buna göre işlediği suçun alt sınırı 7 yıl 7 ay olan bir şüphelinin çekmesi gereken ceza süresi 5 yıl 18 gün hapis cezası.

Tartışma sürüyor

Toplam ceza süresinden 5 yıl düşeceği için bu durumdaki tüm şüphelilerin dosyaları kapanacak. 5 yıllık ceza indirimi, önceki yıllarda yapılan indirimler de düşünüldüğünde yüz binlerce kişinin cezasında önemli bir azalma da yaratacak.

MHP’nin TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifi tartışılmaya devam ediyor. Teklif, haklarındaki hüküm kesinleşen ve kovuşturması devam edenlerin yanı sıra soruşturma aşamasında olan şüphelileri de kapsıyor.

Teklife göre, soruşturma aşamasında şüphelinin üzerine atılı suç ve veya suçların kanundaki cezalarının alt sınırı alınmak suretiyle infaz hükümlerine göre çekmesi gereken toplam ceza süresinden 5 yıl düşürülecek.

Haberin Devamı

Yürürlükteki infaz kanununa göre teklifte belirtilen suçlardan dolayı infaz süresi üçte iki olarak hesaplanıyor. Buna göre işlediği suçun alt sınırı 7 yıl 7 ay olan bir şüphelinin çekmesi gereken ceza süresi 5 yıl 18 gün hapis cezası. Toplam ceza süresinden beş yıl düşeceği için bu durumdaki tüm şüphelilerin dosyaları kapanacak.

Çakıcı da bulunuyor

Soruşturması bu şekilde kapanacaklar arasında Alaattin Çakıcı da bulunuyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çakıcı imzasıyla yapılan açıklamada bazı gazetecilere tehditte bulunulmasına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Alaattin Çakıcı imzasıyla kamuoyuna duyurusu yapılan basın bildirisinde, bir kısım gazetecilere yönelik tehdit içerikli ifadelerin bulunması nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 106/2-d maddesinde düzenlenen “örgütün korkutucu gücünden istifade suretiyle ölümle tehdit”, “halk arasında korku, kaygı oluşturmak amacıyla tehdit” ve “suç işlemeye tahrik” suçlarından re’sen soruşturma açıldığı bildirilmişti.

Çakıcı’ya isnat edilen suçların TCK’daki alt sınırının toplamı 4 yıl 6 ay, infaz hükümlerine göre çekmesi gereken toplam ceza süresi ise 3 yıl 3 gün olarak hesaplanıyor. Teklif kanunlaşırsa toplam ceza süresinden 5 yıl indirilecek ve Çakıcı’nın bu soruşturması da kapanacak. Çakıcı’nın, daha önce işlediği bazı suçların cezasının infazı tamamlandı. Bazı suçlarının infazı ise devam ediyor. Ancak Çakıcı’nın başka dosyalarının da bu kapsamda olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

MHP, teklifin 160 binin üzerindeki tutuklu ve hükümlüyü kapsadığını açıklamıştı. Ancak tutuksuz sanıkların dosyaları da eklendiğinde bu sayının çok daha fazla artacağı belirtiliyor.

Önemli indirim

5 yıllık ceza indirimi, hemen salıverilecekler dışında yüz binlerce kişinin davasında önemli indirimlere de yol açacak. Geçen yıl ağustos ayında yapılan düzenleme ile verilen cezanın infaz süresi yarıya kadar indirildi. İnfaz Kanunu’na göre birden fazla suçtan 100 yıl ceza alan da, 30 yıl ceza alan da en fazla 28 yıl cezaevinde kalıyor. Bu süre yarıya indirildiğinden 14 yıla kadar düşebiliyor. Şartla salıverilme süresi de 2 yıl olarak belirlendiğinden süre 12 yıla düşüyor. MHP’nin 5 yıllık indirimi eklendiğinde yatılacak süre 7 yıla kadar düşüyor.

Haberin Devamı

100 yıl ceza alan 7 yıl hapis yatacak

Serbes de aftan faydalanacak

Trafik kazasında üç kişinin ölümüne neden olmaktan 13 yıl 4 ay hapis cezasına mahkûm edilen senarist-yazar Emrah Serbes, MHP’nin af teklifinin kabul edilmesi durumunda bir yıl sonra denetimli serbestlikle tahliye olacak. Cezanın üçte ikisini çekecek olan Serbes’in cezası, afla birlikte 2 yıla düşecek. Kazadan sonra teslim olan ve 1 yıldır da cezaevinde olan Emrah Serbes, eğer af gelirse 1 yıl sonra denetimli serbestlik hakkından yararlanarak tahliye olacak. l İZMİR DHA