Gündem 11 general YAŞ’sız kararnameyle atandı

11 general YAŞ’sız kararnameyle atandı

15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şırnak’ta helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın yerine Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Veli Tarakçı getirildi...

11 general YAŞ’sız kararnameyle atandı

Milli Savunma Bakanlığı’na ait atama kararları dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre geçtiğimiz günlerde Şırnak’ta helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’ı üstlendiği 23. Piyade Tümen Komutanlığı görevine Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Veli Tarakçı getirildi. 11 generali kapsayan atama kararnamesine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Harp Akademileri Komutanlığı’nda görevli bulunan Tümgeneral Rafet Sevinç Şaşmaz 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na, 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Mehmet Göktan da Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardımcılığı’na getirildi.
Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürü Tuğgeneral Celalettin Bacanlı Milli Savunma Üniversitesi Genel Sekreterliği’ne; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı Tuğgeneral Engin Durak, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü’ne; Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tuğgeneral Sırrı Yılmaz Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı’na; EDOK Okullar Komutanı Tuğgeneral Erdem Murat Tatlı Malkara’da konuşlu 95’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na, Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi Komutanı Tuğgeneral Bülent Tatkan Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’na; Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ömer Karaimamoğlu Erzincan’da konuşlu 3’üncü Ordu Komutanlığı İdari Kurmay Yarbaşkanlığı’na, Genelkurmay Harekât Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ali Ucarı 4’üncü Kolordu Komutan Yardımcılığı’na atandı.
Ankara’da konuşlu 28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut’un aynı görevini, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tugayın taşındığı Çankırı’da sürdüreceği belirtildi.
Milli Savunma Bakanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan sivilleşme hamlesi çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı’na Mehmet Ünal; Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdür Yardımcılığı’na ise Mehmet Erdoğan getirildi.
Vekâleten yapılırdı
Olağan koşullarda general/amiral atamaları Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında kararlaştırılır ve ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanır, onun dışındaki görevlendirmeler vekâleten yapılırdı, dünkü Resmi Gazete’de atama kararnamesinin yayımlanması, bundan sonraki atamalarda YAŞ kararlarının beklenmeyeceği biçiminde yorumlandı.

YAŞ’ta görüşülürdü

General ve amiraller ile albayların bir üst rütbeye terfileri Başbakan başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şura toplantılarında görüşülür, bu terfilere bağlı atamalar da yine bu toplantılarda çıkan bilgiler ışığında gerçekleştirilirdi. Bugüne kadar kanuni bir zorunluluk olmasa da teamüller doğrultusunda, atama işlemleri YAŞ toplantılarının ardından ağustos ayında gerçekleştirilirdi. İki şura arasında atama işlemleri yapılmaz, dolayısıyla Resmi Gazete’de yayımlanmazdı. Ancak atama işlemleri “şura kararı” niteliği taşımadığından ve “üçlü kararname” ile yapılabiliyor olduğundan, general ve amiral atamalarının yapılması önünde bir engel bulunmuyordu. Bu sene YAŞ’taki sivil ağırlığın artırılmış olmasının da etkisiyle atama kararlarının YAŞ öncesi yapılarak yayımlandığına, bu yönde teamül oluşturulduğuna işaret ediliyor.

Subay Sicil Yönetmeliği

Resmi Gazete’de yayımlanan Subay Sicil Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha sivil bir hale dönüştürülen Yüksek Askeri Şura’nın çalışma ve karar alma usulüne ilişkin düzenlemeler Subay Sicil Yönetmeliği’nden çıkarıldı. YAŞ üyeleri ve askeri memurlar da Sicil Yönetmeliği’nin kapsamından çıkarıldı. Yönetmelikte Genelkurmay Başkanlığı’na atıf yapılan hükümler de YAŞ Sekretaryası olarak değiştirildi.

Haberin Devamı