Gündem 13. kattan iskeleyle birlikte yere çakıldı

13. kattan iskeleyle birlikte yere çakıldı

25.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rezidans inşaatında kalıp ustası olan Sezer Karakaş, 13’üncü kattan düşerek yaşamını yitirdi. Nişanlı Karakaş’ın evlenmek için İstanbul’da çalıştığı öğrenildi

13. kattan iskeleyle birlikte yere çakıldı

İnşaatlardaki ölümler dur durak bilmiyor. Sadece geçtiğimiz eylül ayında 33 inşaat işçisinin yüksekten düşerek öldüğü Türkiye’de dün bir işçi daha 39 metreden düşerek can verdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre sadece 2014 yılının ilk 9 ayında en az 1414 işçi “iş kazaları” sonucu hayatını kaybederken, ölümlerin büyük bir kısmı inşaatlarda gerçekleşen yüksekten düşme sonucu yaşandı. Aslında bu ölümler kader de değil. İnşaat İşçileri Sendikası’na göre inşaatlarda ‘Yüksekte Çalışma Talimatnamesi’ne uyulmaması ölümlere davetiye çıkarıyor.

Malzeme taşıyordu
O davetiyelerden biri daha dün Samsunlu kalıp ustası 22 yaşındaki Sezer Karakaş’a çıktı. Kadıköy Kozyatağı Değirmen Çıkmazı Sokak’ta Oran İnşaat-Genç Yapı ortak girişimi tarafından yapımına 6 ay önce başlanan biri 18 diğeri 26 katlı rezidans inşaatında çalışan Karakaş, inşaatın 13’üncü katındaki iskelede yer alan malzemeleri içeri taşıyordu. İskele, henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı büyük bir gürültüyle aşağı düştü. Malzemelerle birlikte beton zemine çakılan talihsiz işçi ağır yaralandı.

Çalışmalar durduruldu
Çığlık çığlığa arkadaşlarından yardım isteyen Karakaş, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Olay yerine gelen Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günay, “Bilirkişi aşağı düşen sistemi inceliyor” dedi. Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, inşaattaki çalışmalar durduruldu. Karakaş’ın nişanlı olduğu ve evlenmek için İstanbul’da çalıştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

YÜKSEKTEN DÜŞTÜLER

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2012 yılında en az 278 inşaat işçisi can verdi. Yarısından fazlası yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen kazalarda 2013 yılında ise 294 işçi hayatını kaybetti. Torunlar Center’da gerçekleşen facianın ardından ise 2014 yılının ilk 9 ayında en az 111 inşaat işçisi çalışırken yaşamını yitirdi. Eylül ayında da 143 işçi, “iş kazası” nedeniyle hayatını kaybetti. Ölen işçilerden 40’ı yüksekten düşerek ölürken 33’ü de inşaatlarda gerçekleşti.

9 ayda 1414 işçi can verdi
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin paylaştığı işçi ölümlerine ait bu yılki veriler şöyle :
Ocak: 97 işçi
Şubat: 82 işçi
Mart: 122 işçi
Nisan: 121 işçi
Mayıs: 417 işçi
Haziran: 146 işçi
Temmuz: 127 işçi
Ağustos: 159 işçi
Eylül: 143 işçi