Gündem 1300 yıllık tahıl bulundu

1300 yıllık tahıl bulundu

21.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında 7’nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen ambarda büyük küpler içersinde stoklanmış buğday, arpa, nohut, fasulye, haşhaş ve mercimek türü tahıllar bulundu.

1300 yıllık  tahıl bulundu

Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) adına 8 yıldır kazı çalışmalarını yürüten Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, bu yılki kazı çalışmalarının Roma atriumlu evde devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Evin depo kısmı olarak kullanılan mekan içerisinde 7 pitos (büyük küp) ortaya çıkarıldığını vurgulayan Prof. Dr. Özhanlı, “Bu pitosların bazısının içerisinde in sutu halinde (bir buluntunun gündelik yaşamda kullanıldığı yerde ele geçmesi) olarak tahıllara rastlanıldı” diye konuştu.

Pitosların sıralı halde bulunduğu yerin 4’üncü yüzyıl sonrasında kiler olarak kullanıldığını tespit ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Özhanlı, “Bu ambarda saklanan malzemelerin büyük küpler içerisine konulmuş olduğu ve bugün de Yalvaç’ın ihtiyacını karşılayan nohut, fasulye, mercimek ve haşhaş gibi gıdaların burada korunmuş olduğunu, burada konutta yaşayan insanların bu malzemeleri tüketmiş olduğu anlaşıldı” dedi.