Gündem 14 aylık bebek neler yapabilir? Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

14 aylık bebek neler yapabilir? Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

26.04.2018 - 13:38 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz artık 14 aylık ve onun gelişimindeki hız sizi şaşırtacak seviyededir. Gün olarak değil saatler içerisinde pek çok şey öğrenebilir, uygulayabilir. Onunla daha çok ilgilenmek, sabırlı olmak onun gelişimi için son derece önemlidir. Özellikle yürümesi konusunda ona dikkat edip eşlik etmek hem onun size olan güvenini arttırır hem de ona cesaret aşılar.

14 aylık bebek neler yapabilir Ebeveynler nelere dikkat etmelidir

Çocuğunuz birkaç haftadır yürüyorsa her gün onun güven ve istikrarının arttığını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinizin sorunsuz bir şekilde nasıl başlayıp durduğunu görün ya da düşmeden oyuncak almak için eğilebilir mi gözleyin. 14 aylık bebekler ayrıca nesneleri bir yerden bir yere taşımayı da severler. Aslında, onun sürekli olarak hareket ettiğini ve fiziksel yeteneklerini test ettiğini göreceksiniz. Yerde ya da sandalyede diz çökmeye, bir merdiven çıkmaya ya da bir sehpaya tırmanmaya çalışabilir. Onun coşkusu yeteneklerini çok aşar, yaralanmalara sebebiyet vermemek için keşiflerini yakından takip etmek gereklidir.

Haberin Devamı

14 aylık bebeğiniz size bir top atmaya yetecek kadar koordine olabilir ve siz onu geri attığınızda yakalamaya çalışabilir. Doğrudan karşısına oturmalısınız; en az beş dakika bu oyunla meşgul olmalısınız. Yuvarlanma ve yakalama oldukça karmaşık becerilerdir, bu nedenle çocuğunuz henüz onları koordine edemiyorsa endişelenmeyin. Bu tür oyunlar, çocuğunuzun, içinde nesneleri ve insanları da kapsayan fiziksel dünyayı keşfetme ihtiyacının bir parçasıdır.

Çocuğunuz henüz yürümediyse bunun sadece bir zaman meselesi olduğundan emin olabilirsiniz. Sadece 9 ay kadar erken veya 18 ay gibi geç yürüyen bir çocuğun tamamen normal olduğunu unutmayın.

Ebeveynler neler yapabilir?

14 aylık bebeğiniz rahatça yürüyorsa ve tırmanmaya çalışıyorsa araştırması için onun tırmanmasına yardımcı olunmalıdır. Ancak eğer bebeğiniz kendi başına dolaşamaması yüzünden hayal kırıklığına uğramış gibi görünüyorsa ona yardım etmek için çevresinde olun ve sizden yardım almasına izin vermeyi deneyin. Böylece, bebeğinizin brüt motor becerilerini geliştirmesine de yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Daha önce yapmadıysanız evinizde çocuk bakımını yaptığınızdan emin olun. Çocuğunuzun kendini yaralayamayacağından emin olmanın en iyi yolu, evinizdeki her odayı gezmek ve bela aramaktır. Elektrik prizleri korumalı olmalı, meraklı çocuğunuzun yanlışlıkla kendisinin üzerine çekebileceği tablolar kaldırılmalıdır. Ocağınızın ve sıcak su ısıtıcınızın ulaşamayacağı konumda olduğundan emin olmalısınız.

Dokunma hissini, el ve parmak hareketlerini inceltmek

14 aylık bebeğiniz dokunmayı sever. Aslında, ellerinde tuttukları her şeye dokunmak ve onları hissetmek isterler. Evcil hayvanlar, bir hortumdan dökülen su onun ilgisini çekecektir. Dokunmak, çeşitli nesneler hakkında ayrıntıları ezberlemenin bir yolu olduğundan küçük çocuklar için önemli bir öğrenme aracıdır.

Bir çocuğun kontrollü bir durumda dokunma duyusunu keşfetmesini teşvik etmenin eğlenceli bir yolu, çiftler halinde çeşitli nesneler toplamaktır.

Örneğin, iki kumaş parçası, iki parça kâğıt, iki deniz kabuğu gibi zararsız materyaller bulun ve her bir nesneyi bir kâğıt torbaya koyun. Ardından, çocuğunuzla oturun ve bıraktığınız nesneyi hissedip ve keşfetmesini sağlayın. Ardından, nesnenin eşini bulmasına teşvik edin.