Gündem 14 saat beklediler

14 saat beklediler

27.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Casusluk’ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 polisin önceki gece 01.30’da gözaltı süreleri bitti. Yasal prosedüre göre gözaltına alındıktan sonraki 96 saat içinde hâkim karşısına çıkması gereken şüpheliler, 14 saat gecikmesine rağmen hâkim karşısına çıkarılmadıklarını söyledi.

14 saat beklediler

Bu durumu tutanaklara geçirmek isteyen avukat ve şüphelilerden bir bölümü, kendilerine muhatap bulamayınca da hakimi bekledikleri altıncı kattan aşağı inmeye başladılar. Grup halinde yürüyerek -3’teki C kapısına yönelen şüphelileri tam çıkmak üzere iken ilk olarak sivil polisler durdurmaya çalıştı. Daha sonra ellerinde telefonlarla kendilerini durdurmaya çalışan polisleri videoya alan ve “Sicilin ne? Amirin kim senin?” diye soran şüpheli polislerin etrafı Terörle Mücadele polisleri tarafından kesildi. Etraflarını TEM polisi ve Çevik Kuvvet polisi saran şüpheliler ise adliyenin ortasına oturdu.
Eski Terör Şube Müdürü Yurt Atayün kendisini görüntüleyen adliye muhabirlerine, “Emniyette 54 saat hiçbir soru sorulmadan bekletildim. 54 saat sonra ifademe başlandı. Ama vakit bittiği için sevk ettiler. Buraya geldim, savcı ifade almadı. Gece bıraktı gitti. Mahkeme de almadı, ifademi burada bekliyorum böyle” dedi.

‘Şüpheliler tahrik edildi’
Terör Şube polisinin getirerek avukatlara gösterdiği tutanak sonrası eyleme son veren şüpheli polisler nezarethaneye götürüldü. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği imzası ile gelen tutanakta şüpheli avukatlarının sorgu yapmaya imkan vermedikleri için salon güvenliği için emniyete haber verildiği belirtildi. Bu süre içinde şüphelilere beklemeleri için talimat verildiği anlatılan tutanakta, “Ancak şüpheli avukatlarının ‘Gözaltı süreleri doldu, serbestsiniz’ denilmek suretiyle şüpheliler tahrik edilerek adliyenin 5. katından -3. kattaki Atrium bölümüne kaçarak burada polisler tarafından zorla durdurulduğu, Atrium’da oturma eylemi yaptıkları ve güvenliği zorladıkları, sorgunun güvenliğinin sağlanması amacıyla 49 şüphelinin adliye nezarethanesinde muhafaza altına alınmasına, sorgunun güvenliği sağlandıktan sonra tek tek sorgu katına alınmalarına ilişkin tutulan tutanak imza altına alındı” denildi.

Hakimi reddettiler
Yolsuzluk, rüşvet, PKK/KCK ve Selam terör örgütüne yönelik operasyon yapan polislere yönelik soruşturmada avukatlar tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Sulh Ceza Hakimleri için reddi hakim talebinde bulundu. Polisler hakkında kanuni gözaltı süresinin dolmasına rağmen müvekkillerinin ifadeye çıkarılmadıklarını belirten avukatlar dilekçelerinde emniyet mensuplarnın yasalara aykırı hürriyetlerinden men edildikleri anlattı.