Gündem 16 aylık bebek hangi oyunlar ile oynar?

16 aylık bebek hangi oyunlar ile oynar?

17.04.2018 - 15:00 | Son Güncellenme:

16 aylık bebek, yaklaşık olarak 1,5 yaşındadır. Genetiğe göre değişmekle birlikte, genellikle bu zamanlarda yürümeye başlangıçlar olmuştur. Hareketli bebeğiniz her şeyi karıştırmaya başlayarak gördüklerinden oyun çıkarabilmektedir.

16 aylık bebek hangi oyunlar ile oynar

16 aylık bebeğin gelişimi

Haberin Devamı

16 aylık bebeğin bu zamanlarda motor becerileri de hızla gelişmektedir. Bu dönemde çevreyi taklitler başlar ve gelişmeye devam eder. Motor gelişim zihinsel gelişimdir. Zihni gelişen bebeğiniz el ile kalem tutabilir ve çizimler yapabilir. 16 aylık bebeklerde ağırlıklı olarak fırlatma eylemi görülmektedir.

16 aylık bebeğin motor gelişiminde neler olur?

• Kalem tutabilir
• Kalem ile kâğıt üzerine karalamalar yapabilir
• Koşabilir
• Nesneleri fırlatabilir
• Ayağıyla topa vurabilir
• Çevresini ve nesneleri taklit edebilir
• Yardım ile dişlerini fırçalayabilir

16 aylık bebek oyunları nelerdir?

16 aylık bebeğiniz için bir marş müziği çalarak veya çocuğa uygun herhangi bir şarkıyı söyleyerek ev içinde geçit töreni yapabilirsiniz. Siz önde yürüyüp bebeğinizin sizi arkanızdan takip etmesini sağlayabilirsiniz. 16 aylık bebeğinizin bu dönemde takip ve taklit yeteneği gelişmektedir. Dolayısıyla sizin yaptıklarınızı taklit ederek peşinizden gelecektir.
Yıllardan beri süregelen oyunlardan biri olan; kutu kutu pense oyununu bebeğiniz ile oynayabilirsiniz. Bebeğinizin arkasını dönmesi ve bu şekilde gidebilmesi için ona destek olmanız gerekebilir. Sizin desteğinizle bebeğiniz zamanla bu oyunu daha iyi oynayabilecektir.

Haberin Devamı

16 aylık bebeğinizin motor becerileri gelişmeye devam etmektedir. Bebeğiniz artık sizi daha iyi anlamaya başlamıştır. Onunla örtü kaldırmaca oynayabilirsiniz. Örtü olması burada örnektir. Bebeğinizin taşıyabileceği ağırlıkta bir nesneyi eline verin ve onu kaldırıp indirmesini sağlayın. Oynarken bebeğinize eşlik etmeniz onun da daha kısa sürede kavramasına yardımcı olacaktır.

Biniş – İniş oyunu oynayabilirsiniz. Farklı boyutlarda çocuğunuzun çıkabileceği nesneleri yere dizin. Bunlar; minder, katlanır tabure, alçak bir masa olabilir. Buradaki amaç çocuğun nesnelere tırmanarak aşabilmesini sağlamak ve bu sırada da çocuğa biniş ve iniş kavramlarını aşılamaktır. Bu işlemi çocuğunuz yaptığında ona “bin”, “in” diye talimatlar vererek bu kavramların beyninde yer etmesinde yardımcı olursunuz. Benzeri bir oyun olan “yukarı – aşağı” oyununu da oynayabilirsiniz. Her yukarı çıktığında “yukarı” ve her aşağı indiğinde “aşağı” demeyi unutmayın.

Haberin Devamı

16 aylık bebeğiniz ile nesne saklama oyunu oynayabilirsiniz. İlk başlarda göz önünde bir yere saklama yaparken çocuğunuzun yaşı ilerledikçe bu seviyeyi arttırabilirsiniz. Çocuğunuz sakladığınız nesneyi kolay bulmaya başladığında bir üst seviyeye geçerek daha gizli bir yere saklayabilirsiniz. Böylece çocuğun sorun çözme yetisinde gelişim sağlanır.
Boşluk doldurma oyunları da 16 aylık bebeğin, motor becerilerini geliştirecektir. Boşluğa uygun nesneyi bulup yerleştirerek oynanılan oyunu çocuğuna destek olarak oynayabilirsiniz.