Gündem 162 yolcusuyla kayboldu!

162 yolcusuyla kayboldu!

29.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Endonezya'dan Singapur'a gitmek üzere kalkan AirAsia uçağı kayıplara karıştı. Uçakta 155 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu açıklandı. 2014'te Malezya bağlantılı yaşanan uçak faciası sayısı ise 3'e ulaştı

162 yolcusuyla  kayboldu

Endonezya'nın Surabya Adası'ndan Singapur'a gitmek üzere kalkan Malezya merkezli havayolu şirketi AirAsia Havayolları'na ait yolcu uçağı ile irtibat kalkıştan 42 dakika sonra kesildi. Dün sabah yerel saatle 07:24'ten sonra izine rastlanmayan uçağın arama çalışmaları bugün de devam ediyor. Airbus A320-200 tipi uçakta 155 yolcu ile 7 mürettebat olduğu açıklandı.
Yolcuların arasında 1'i bebek olmak üzere 17 çocuk bulunuyor. Yolcuların arasında 149 Endonezyalı, 3 Güney Koreli, 1 İngiliz, 1 Malezyalı ve 1 Singapurlu bulunurken mürettebatın 6'sının Endonezyalı, pilotun Fransız olduğu açıklandı.
Yardım çağrısı yok
Uçakla kurulan en son irtibatın yerel saatle 07:13'te gerçekleştiği öğrenildi. Pilotun, "Yoğun bulut kümesinden uzaklaşmak için sola dönüp 10 bin 360 metreye yükselmek" için izin istediği söylendi. Bundan kısa süre sonra ise uçak radardan kayboldu ve bir daha görülmedi.
Uçağın kaybolmadan önce herhangi bir yardım çağrısında bulunmadığı açıklandı. AirAsia şirketi de Facebook sayfasından yaptığı açıklamada uçağın Endonezya Hava Trafik Kontrol’ü kumandasındayken kaybolduğunu belirtti. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uçağın Kalimantan ile Java Adası arasında bulunan Java Denizi üzerinde düştüğünün tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, Singapur, Avustralya ve Malezya'nın yardım etme çağrısı üzerine arama çalışmalarının ortak yürütüldüğü söylendi.
Obama bilgilendirildi
Endonezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından, "Yerel saatle 5:30'da havanın kararması sebebiyle durduk. Aynı zamanda hava koşulları da uygun değil ve hava giderek bulutlanıyor. Yarın (bugün) sabah 7'de ya da daha erken arama çalışmalarına yeniden başlayacağız" açıklaması yapıldı. Beyaz Saray konuyla ilgili ABD Başkanı Barack Obama'nın bilgilendirildiğini ve gelişmelerin yakın takip edildiği açıkladı. AirAsia başkanı Tony Fernandes Twitter'da paylaştığı mesajda "Tüm dualarınız için teşekkürler. Güçlü olmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Kayıtlı bir kazası yok

Uçağın kayıp haberini alan yolcuların aile ve yakınları, uçağın kalkış gerçekleştirdiği Surabaya Havaalanı'na ve iniş yapması planlanan Singapur'daki Changi Havalimanı'nda toplandı. 45 yaşındaki bir kadın, AFP haber ajansına, "Uçakta ailemden 6 kişi vardı. Singapur'a tatil için gidiyorlardı. Her zaman AirAsia ile uçuyorlardı ve hiç sorun yaşamadılar. Haberi duyunca çok şaşırdım, uçağın düşmüş olmasından çok endişe ediyorum" diye konuştu. 1993'de kurulan Malezya merkezli AirAsia, düşük fiyatlı bilet seçenekleriyle Güneydoğu Asya'da popüler bir havayolu şirketi. Şirketin bugüne kadar kayıtlı bir kazası bulunmuyor.

2014'teki üçüncü facia

AirAsia uçağının kaybolmasının ardından Malezya bağlantılı yaşanan uçak faciası sayısı 3'e ulaşmış oldu. Malezya Havayolları'na ait 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin uçağı 8 Mart'ta 239 kişiyle birlikte kayboldu. Hint Okyanusu ve çevresinde oluşturulan 60 bin kilometrekarelik alanda yapılan arama çalışmalarından hala bir sonuç elde edilemedi. 17 Temmuz'da ise Malezya Havayolları'na ait bir uçak Ukrayna'nın doğusunda vuruldu. Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçakta 298 kişi bulunuyordu. Hollandalı savcılar uluslararası suç soruşturması üzerinde çalışsa da vurulmayla ilgili henüz şüpheli bir isme rastlanmadı.